ÉRDI EGÉSZSÉGÜGYI FERTŐZÉSEK: Kormánypropaganda, hogy Semmelweis foroghat a sírjában!
2018. július 08. írta: BoldogÉ

ÉRDI EGÉSZSÉGÜGYI FERTŐZÉSEK: Kormánypropaganda, hogy Semmelweis foroghat a sírjában!

kezmosas-plakat-citylight.jpg

2018-ban üdvözöljük Önöket a XIX.században!   

Semmelweis színvonalát fedezik fel újra a magyar egészségügyben?

A kormány 2018-at Semmelweis-emlékévnek nyilvánította, talán nem függetlenül Semmelweis Ignác kétszáz évvel ezelőtti, 1818. július 1-i születésétől.

Gondolom sokan emlékeznek az iskolából, hogy ő fedezte fel, hogy az ún. gyermekágyi láz (sok kismama életének kioltója), nem valamiféle külön kór, csupán annak fertőzés következménye, amelyet az orvos keze terjeszt. Ő abban az időben, a hozzá beosztott orvosoknak előírta, hogy a betegekkel való érintkezés előtt, erős fertőtlenítő szerrel – akkor még klórmeszes vízzel – hosszú ideig mossanak kezet. A módszer működött, a gyermekágyi láz előfordulása Semmelweis osztályán 18 százalékról alig két százalékra csökkent.

Tudjuk ugye, hogy szeret a kormány plakátkampányokat folytatni, főleg, miután brutál sok pénzt ki lehet a haveroknak fizetni ezen jogcímen.

Meg kell hagyni, hogy kivételesen most értelmes célra és módon lepik el plakátok az arra alkalmas felületeket, ahogy a 24.hu megírta.

Persze szomorú, hogy erre másfél évszázad után is újra külön kormányzati kampányt kell folytatni. Nemrég Kásler miniszter is bejelentette, hogy megküzdenek a kórházi fertőzésekkel.

Az ezzel kapcsolatos dokumentumot pénteken közzé is tették a kormány honlapján, amelyben többek között előírások is vannak, hogy ezzel kapcsolatban mi a feladata a kórházaknak és a tisztiorvosi hivatalnak.

A rendelet tartalmazza, hogyan lehet a kórházi fertőzéseket tartalmazó regisztereket elkészíteni és a kórházi fertőzések megelőzését kontrollálni.

Meglátásunk szerint alapvető evidenciák lettek leszabályozva, amihez tán még egészségügyi képesítés sem szükséges, mint pl. a kézmosás fontossága vagy a fertőtlenítés. Igaz, hogy a kórházak finanszírozása igen szűkös a megszorítások miatt, de az -egyébként elavultnak kikiáltott- klór tartalmú fertőtlenítő szerekre, ha másért nem, az olcsóságuk okán minden egészségügyi intézmény hozzájuthatna, klórmész, vagy hypo formájában, hogy csak a legolcsóbbakat említsük.

Természetesen a legfontosabb, hogy erre végre biztosítsanak forrásokat a helyi intézményeinknek.

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7314100599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása