HOPPÁ! Végrehajtandó szabadságvesztést kapott egy doki hálapénz miatt, elsőfokon
2018. július 16. írta: BoldogÉ

HOPPÁ! Végrehajtandó szabadságvesztést kapott egy doki hálapénz miatt, elsőfokon

biroidontes-vacinaplo-hu.jpg

A bíróság a vádlottat nem jogerősen 9 rendbeli vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek.

A vádlott orvos, aki a vádbeli időszakban – 2009. és 2013. között – az egyik budapesti kórházban ortopéd sebészként dolgozott, ahol is többek között műtéti beavatkozásokat végzett.

A vádlott orvos, a fenti időszakban több betegétől is – az egyébként az OEP által finanszírozott egészségügyi ellátásért – hálapénzt kért, sőt több esetben a betegek által önként felajánlott hálapénzt kevesellve, nagyobb összeget kért.

Volt olyan beteg, akivel a vád szerint előre közölte, hogy mennyibe fog kerülni a műtét, és volt, hogy a műtét után határozta meg, hogy mennyi pénzt tart elfogadhatónak a beavatkozásért. Egyes esetekben a vádlott alkudozott a honoráriumként elvárt összegről, és előfordult olyan is, hogy egy betegének a részletekben történő megfizetés lehetőségét is felajánlotta.

Egy esetben a beteg köszönetképp egy nagyobb értékű könyvet szeretett volna ajándékozni az orvosnak, aki azonban a vád szerint azt visszautasította, egyértelműen utalva arra, hogy a könyv helyett pénzt kér.

A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján az illetékes bíróság az orvost 9 rendbeli vesztegetés elfogadásának bűntettében bűnösnek mondta ki, és ezért őt 2 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, valamint 3-3 évre eltiltotta az orvosi foglalkozástól, valamint a közügyek gyakorlásától. A bíróság úgy rendelkezett, hogy a vádlott a büntetés fele részének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható.

Az ítélettel szemben a vádképviseletet ellátó kerületi ügyészség, valamint a vádlott és a védő is fellebbezett, az ügyész lényegesen nagyobb büntetést szeretne.

A Fővárosi Főügyészség a kerületi ügyészség által bejelentett fellebbezést fenntartotta, és indítványozta, hogy a Fővárosi Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét változtassa meg akként, hogy a szabadságvesztés tartamát lényegesen emelje meg, valamint ezzel párhuzamosan a vádlottat a közügyek gyakorlásától és az orvosi foglalkozástól is hosszabb tartamra tiltsa el.

(ügyészség)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2414116161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása