NEMZETI ABSZURD: A brutális orvoshiány ellenére létszámstop a rezidenseknél is
2018. augusztus 03. írta: BoldogÉ

NEMZETI ABSZURD: A brutális orvoshiány ellenére létszámstop a rezidenseknél is

haziorvos-ittlakunk-hu.jpg

Váratlanul derült ki, hogy a közszférában érvényes létszámstop a rezidensképzésre jelentkezőkre is vonatkozik.

A minisztériumban a szakszervezetnek kedden azt mondták, pár napon belül megoldják a június óta ismert problémát, de ezt csütörtök délutánig még nem sikerült megtenni.

Budapesten 360-an végeztek az orvosin idén, a zárt Facebook-csoportjukban kezdett terjedni a hír, hogy az ÁEEK nem tudja automatikusan felvenni a rezidensképzésre jelentkezőket. Több kórházból is ugyanez a visszajelzés jött.

Novemberben újraosztják a keretet, így nyílhat a népszerűbb kórházakban pluszhely, ahova aztán átrakják a pár hónapja náluk dolgozó fiatal orvost. Vidékről amúgy egyre pozitívabbak a visszajelzések: a kórházakat felújították, a fiatal orvos pedig több műtéti lehetőséghez jut, de még pénzben is többet ajánlanak. A rezidensképzésben kapott nettó 150 ezret a kórház is megtoldja 50-100 ezer forinttal és lakhatási támogatással.

Egy  a névtelenséget kérő nyilatkozó egyelőre nem aggódik a kialakult helyzet miatt, akkor lehet csak gond, ha a létszámstop sokáig elhúzódik. A fizetés ugyan ugyanannyi, a Markusovszky-öszöndíjat – ami további 100 ezer forintot jelent – csak rezidensek kaphatják. Két pluszfeltétel is van: az ösztöndíjas nem fogadhat el hálapénzt, illetve vállalja, hogy a futamidővel megegyező időt még Magyarországon dolgozik. Vagyis, a kormány duplán biztosítja be az orvosokat, ez az első évfolyam ugyanis, amely annak idején aláírta a hallgatói szerződést. Abban azt vállalta, a következő 20 évben legalább annyit dolgozik itthon, amennyi idő alatt állami ösztöndíjasként elvégezte az egyetemet.

A hvg.hu-nak nyilatkozó fiatal orvos azt mondja, nemcsak a kényszer tartja itthon a fiatalokat, csoporttársai körében azt tapasztalja, egyre kevesebben mennének külföldre dolgozni. Aki akar, ahelyett a külföldi kórház röhögve kifizeti a visszatartó erőnek gondolt pótdíjat.

A létszámstoppal szerinte elég nevetséges szembesülni, amikor orvoshiány van.

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint is teljesen abszurd ez a helyzet. Ő is úgy tudja, hogy a közigazgatásban június 20-án, titokban bevezetett létszámstop alól a rezidensek sem kivételek, hiszen hivatalosan az Emberi Erőforrások Minisztériuma háttérintézményének, az Állami Egészségügyi Ellátóközpontnak az alkalmazottai. Az 1200 rezidens képzésére elég pénzt az év elején elkülönítették, a keretszámokat is meghirdették, csak közbeszólt a létszámstop.

(hvg)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8714159863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása