ÉRDI MKB BANK ÜGYFELEK, VIGYÁZZATOK! Trükkös módszerrel támadnak a csalók
2018. augusztus 08. írta: Cseri Pali

ÉRDI MKB BANK ÜGYFELEK, VIGYÁZZATOK! Trükkös módszerrel támadnak a csalók

mkb-bank.jpg

Az OTP Bank és a CIB Bank után most az MKB Bank ügyfeleinek adatai vannak veszélyben. A csalók látszólag a bank nevében küldözgetnek e-maileket, és próbálják meg rávenni az embereket, hogy lépjenek be a netbankjukba.

Az utóbbi időszakban több, MKB-s logóval ellátott üzenet is érkezett egyik szerkesztőségi email-címünkre, az utolsó ma délelőtt. Az üzenetekben található leírás szerint új értesítést kaptunk a banktól, amelynek elolvasásához be kell jelentkeznünk a netbankunkba. Legalábbis feltételezzük, hogy ezt jelenti az egyébként meglehetősen magyartalan szöveg:

mkb_csalas.jpg

A módszer egyébként nem új, a korábbi hetekben már az OTP és a CIB nevében is küldtek ki a csalók hasonló üzeneteket. A csalás lényege az, hogy a megtévesztett ügyfél - aki azt hiszi, hogy valóban a bankjától kapott üzenetet - rákattint az üzenetben megadott linkre (jelen esetben a "Bejelentkezés" gombra), amely egy, az adott bank honlapjára emlékeztető oldalra viszi őt. A csalók célja, hogy a megtévesztett személy itt próbáljon meg bejelentkezni a netbankjába, tehát adja meg az ehhez szükséges adatait, jelszavait, hogy ezáltal ellophassák ezeket az értékes információkat.

Nem tartjuk egyébként elképzelhetetlennek, hogy a csalók tudatosan célozták most meg éppen az MKB Bank ügyfeleit. A bank ugyanis egy hónapja hajtott végre egy nagyszabású rendszerátállást, amellyel kapcsolatban üzeneteket, tájékoztatókat küldött ki az ügyfelei részére. Elképzelhető, hogy ezt próbálják meg kihasználni a csalók: az ügyfelek jogosan hihetik, hogy valóban kaptak egy újabb tájékoztatót a bankjuktól.

A csalási kísérletről még cikkünk megjelenése előtt értesítettük az MKB Bankot, illetve kérdéseket is megfogalmaztunk. A válaszok megérkezését követően frissítjük cikkünket.

Így védekezhetsz

Fontos tudni, hogy a bankok sosem kérik, hogy emailes üzeneten keresztül lépjenek be az ügyfeleik a netbankjukba, illetve bizalmas adatokat sem kérnek el tőlük. Tehát ha olyan üzenetet kapunk, amely ilyesmire próbál meg rávenni minket, akkor jobb gyanakodni, hogy esetleg csalókkal van dolgunk. Csak akkor lépjünk be a bankunk internetes felületére, ha azt közvetlenül a pénzintézet honlapjáról tesszük - tehát mi magunk nyissuk meg a bank honlapját, és ne pedig valamilyen, általunk egyébként nem ismert linken keresztül jussunk el oda.

(pénzcentrum)

Fotó: MKB

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2014169007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása