MEGKEZDŐDÖTT A SZÁZHALOMBATTA-PUSZTASZABOLCS vasútvonal korszerűsítése
2018. szeptember 04. írta: Cseri Pali

MEGKEZDŐDÖTT A SZÁZHALOMBATTA-PUSZTASZABOLCS vasútvonal korszerűsítése

vasut-sin.jpg

A Kelenföld-Százhalombatta közötti szakasz 2017 májusában elindult korszerűsítése után megkezdődött a Pusztaszabolcsig tartó második ütem fejlesztése is.

A Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti vasúti pálya korszerűsítése két szakaszra bontva valósul meg. A Százhalombatta – Ercsi elágazás közötti, 15,7 km hosszú szakasz felújításának keretében 12,98 km hosszan teljesen új nyomvonalon épül ki a kétvágányú pálya. A kivitelezés befejezését követően itt 120/160 km/h sebességgel haladhatnak majd a vonatok. A beruházás keretében teljesen megújul Százhalombatta állomás is. A közlekedés megkönnyítése és az utazók kényelme érdekében korszerű magasperonokat alakítanak ki, új gyalogos peronaluljáró, rámpák, liftek és perontetők épülnek, a térvilágítást is modernizálják. Az állomás környezetében 61 férőhelyes P+R parkoló és 40 férőhelyes B+R parkoló létesül, így kényelmesebbé válik a vasút megközelítése. A korszerűsítés keretében a teljes szakaszon megújul a villamos felsővezetéki hálózat, kiépítik a villamos váltófűtést, 14 műtárgy és 6 különszintű csomópont épül vagy épül át. A vasúti zajhatás csökkentésének érdekében összesen 1,2 km hosszan zajvédő falat emelnek. A szakasz kivitelezését az SZ-E Konzorcium végzi nettó 48,2 milliárd forint értékben.

Ercsi elágazás és Pusztaszabolcs között szintén megvalósul a 12,2 km hosszú, kétvágányú vasúti vonalszakasz teljes átépítése, a kapcsolódó létesítmények korszerűsítése. Összesen 33 km hosszúságú hézagnélküli vágány épül, a villamos felsővezetéki hálózatot felújítják, a villamos váltófűtést kiépítik. A fejlesztésnek köszönhetően 160 km/h lesz az engedélyezett pályasebesség, a szakaszon 6 szintbeni csomópont és 10 műtárgy épül vagy épül át. A zaj- és rezgésvédelem szempontjából szükséges helyeken összesen 810 m zajvédő fal létesül. Iváncsa állomás megállóhellyé épül át, teljes körűen felújítják Pusztaszabolcs állomást is. Mindkét helyen korszerű magasperonok, új gyalogos peronaluljáró, rámpák, liftek, perontetők épülnek, korszerű térvilágítási rendszert létesítenek és elbontják a használaton kívüli állomási épületeket. Iváncsa megállóhelyen 124 férőhelyes P+R parkolót, 56 férőhelyes B+R parkolót, Pusztaszabolcs állomáson 72 férőhelyes P+R parkolót és 120 férőhelyes B+R parkolót alakítanak ki, ezzel segítve az állomásra érkezők közlekedését. A szakasz kivitelezését az E-P Konzorcium végzi nettó 38 milliárd forint értékben.

Külön projektben, de a vasúti pálya megújításával összehangolt ütemezésben új elektronikus biztosítóberendezés, korszerű utastájékoztatási és távközlési rendszer épül. Megtörténik az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer 2-es szintjének (ETCS 2) telepítése is a Százhalombatta és Pusztaszabolcs állomás közötti teljes szakaszon. A kiegészítő munkálatok során megvalósul Százhalombatta és Pusztaszabolcs állomások felvételi épületének teljeskörű, illetve Iváncsa állomás felvételi épületének részleges rekonstrukciója. A beruházás részeként korszerűsítenek három állomási és három nyílt vonali útátjárót. A kivitelezést a SIEMENS Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. végzi 18,6 milliárd forint értékben.

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5714221871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása