VIGYÁZZON A MACSKÁJÁVAL! Lehet, hogy többet ért a világból mint gondolná
2018. szeptember 16. írta: Cseri Pali

VIGYÁZZON A MACSKÁJÁVAL! Lehet, hogy többet ért a világból mint gondolná

macs.jpg

Egy kutatás szerint a macskák értik az ok-okozati összefüggéseket, felismerik, amikor ezek nem működnek, és felfognak néhány fizikai törvényszerűséget is. A kutatók eredményüket az Animal Cognition című tudományos magazinban publikálták.

A macskák felfogják az ok-okozati összefüggést

Akinek van macskája, tapasztalatból tudja, hogy mennyire intelligensek, amit most egy újabb tanulmány is igazol, méghozzá meglehetősen érdekes aspektusból. Az elvégzett kísérletek azt bizonyítják, hogy a macskák felfogják az ok-okozati elvet, és megértenek némi elemi fizikát is.

Kombinálva e képességeiket a rendkívül fejlett hallásukkal, még azt megelőzően képesek behatárolni, hogy hol rejtőzhet a préda,

hogy vizuálisan is azonosítanák.

A tudósok a mostani kutatásukkal arról akartak megbizonyosodni, hogy vajon a macskák felismerik-e az ok-okozati összefüggéseket. Az ezt célzó kísérletek során vizsgálták, a macskák rájönnek-e arra, hogy egy számukra láthatatlan tárgy van a dobozban azon az alapon, hogy az rázáskor zörög-e, vagy sem.

A kutatócsoport arról is szeretett volna meggyőződni, várják-e a macskák, hogy a zörgő dobozból kiessen tárgy, ha azt megfordítják.

A tudósok azt találták, hogy a macskák elsősorban a hallásukra támaszkodnak annak megfejtésében, léteznek-e olyan tárgyak, amit nem láthatnak. A kísérletek során egy műanyag dobozba néhány vasgolyót helyeztek el. Ha megrázták a dobozt, a szabadon guruló golyók egymásnak koccanva zörögni kezdtek, ha pedig felfordították, értelemszerűen kiestek.

A doboz egyik oldalára elektromágnest szereltek fel, amely bekapcsolva megakadályozta a golyók zörgését, illetve kiesését.

A macskákat mindig egyénileg tesztelték, és videón rögzítették az állatok reakcióit. Amikor a macska a kutatókra figyelt, először 5 másodpercig vízszintesen rázták a dobozt, hogy jól hallhatóan zörögjön, ám ne essen ki belőle semmi. Aztán felfordították, amiből így kizuhantak a golyók, illetve ha az elektromágnest bekapcsolták, lefelé fordítva sem esett ki semmi a dobozból. Végül a dobozt letették a padlóra, közvetlenül a macskák elé, és hagyták, hogy az állatok 15 másodpercig vizsgálgassák azt.

Csak két kísérleti szituáció felelt meg a fizika törvényeinek

Amikor a doboz zörögött, a macskák mindig arra számítottak, hogy van benne valami. Erre úgy jöttek rá a kutatók, hogy a macskák a zörgő dobozt jóval hosszabb ideig bámulták, mint azt, amelyről a hallásuk alapján azt feltételezték, hogy üres. Minden egyes kísérleti alanyt négyféle helyzetben teszteltek.

Az első kísérletnél a dobozt először elkezdték rázni, hogy a golyók zörögjenek, majd amikor felfordították, a golyók mindig kiestek belőle. Második alkalommal is zörgették a golyókat, ám ha felfordították a dobozt, a bekapcsolt elektromágnes miatt azok mégsem estek ki.

A harmadik tesztnél a rázás ellenére sem zörögtek a golyók (ugyancsak a bekapcsolt elektromágnesnek köszönhetően), de kiestek, amikor felfordították a dobozt.

A negyedik kísérleti szituációban a golyók nem zörögtek, és amikor felfordították a dobozt, nem esett ki belőle semmi.

Két kísérleti helyzet megfelelt a fizika törvényeinek, kettő pedig nem.

Megfelelt, amikor a rázást hang kísérte, valamint ahol a rázást nem kísérte a zörgés és a golyó sem pottyant ki, ám nem felelt meg, ahol volt zörgés ugyan, de nem esett ki a golyó, illetve ahol nem volt zörgés, de ennek ellenére a doboz felfordításakor mégis kiesett a golyó.

A megfigyelések szerint a macskák lényegesen hosszabb ideig figyelték a dobozt, ha a rázás zajjal járt együtt. Ez egyértelműen azt mutatja, a macska alkalmazza a fizikai törvényeket,

hogy a tárgy létezésére vagy hiányára következtessen azon az alapon, hogy hall-e zajt, vagy nem.

Az állatok akkor is hosszabban bámulták a dobozt, amikor a helyzet nem felelt meg a fizika törvényszerűségeinek.

Ez olyan, mintha a macskák tisztában lennének azzal, hogy ezek a helyzetek nem felelnek meg az ok-okozati összefüggésnek.

(origo)

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7814243435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása