BRUTÁLIS SZENNYEZÉS: Eddig titkolták, rákkeltő anyag szivárog a Dunába
2018. október 19. írta: Cseri Pali

BRUTÁLIS SZENNYEZÉS: Eddig titkolták, rákkeltő anyag szivárog a Dunába

duna.jpg

Az Index egy olvasója még augusztusban jelezte, hogy a Duna alacsony vízállása felfedte az egykori Óbudai Gázgyár szennyezett talajából a folyóba szivárgó mérgek kis csatornáit a parton. Bár a zöldhatóság és a kármentesítésért felelős Nemzeti Közművek nem válaszolt érdeklődésükre, az információk gyűltek. Végül saját maguk mentek le a partra a Greenpeace szakembereivel, hogy megállapítsák a szennyezés nagyságát. Az eredmény sokkoló lett.

Az Index és a Greenpeace szakemberei által az egykori Óbuda Gázgyár melletti Duna-szakaszon vett csurgalékvíz- és üledékminták több rákkeltő anyag többszörös, esetenként több mint kétszázszoros határérték-túllépését mutatták. A minták vételekor a vonatkozó módszertan alapján jártunk el, a minták vizsgálata akkreditált környezetanalitikai laboratóriumban történt. Az eredmények alapján a Greenpeace hivatalos bejelentést tett a zöldhatóságnál. A látvány a videóban magáért beszél:

Augusztus 16-án (több mint két hónapja) rákérdeztek a zöldhatóságot felügyelő Pest Megyei Kormányhivatalnál, hogy indítottak-e vizsgálatot, megnézték-e a helyszínt, és lehet-e tudni valamit a szennyeződésről, de választ azóta se kaptak a kérdéseikre.Ezzel párhuzamosan a terület tulajdonosát, a fővárosi önkormányzatot is megkeresték, mit tudnak a szennyezett területről. A városháza válasza szerint a volt Óbudai Gázgyár területe a fővárosi önkormányzat tulajdonában áll, illetve egyes részei a korábbiakban a Graphisoft Park fejlesztőjének tulajdonába kerültek. A teljes területet azonban évtizedekig az NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonában álló NKM Földgázszolgáltató Zrt. jogelődje, a Fővárosi Gázművek Zrt. használta.

A kármentesítési kötelezettség ezért a terület korábbi használóját, az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-t terheli a főváros szerint. A kármentesítésre vonatkozó kérdéseiket, miszerint:

  • Folyik-e a talajban található vegyi anyagok határértéket vizsgáló monitorozása, és a vizsgálatok milyen határértéket mutattak ki az elmúlt 10 évben, valamint mikor várható a teljes kármentesítés?

a főváros azzal passzolta, hogy azokra az NKM Földgázszolgáltató Zrt., illetve a környezetvédelmi hatóság tud pontos tájékoztatást nyújtani.

A környezetvédelmi hatóság válaszadási hajlandóságát már ismerték, de náluk egy fokkal sem bizonyult jobbnak az NKM Nemzeti Közművek Zrt. sem. A céget kérdéseikkell tíz napja keresték meg: a fülük botját se mozdították.

Viszont időközben kiderült, hogy a környezetvédelmi hatóság egy bejelentés nyomán már 2009-ben vett mintákat az érintett Duna-parti területen. Az akkori eredmények a mostanihoz hasonlóan rákkeltő anyagok többszörös határérték-túllépését mutatták ki:

  • A cianid mindhárom mérési pontban meghaladta a határértéket.
  • Az arzén és az ólom mennyisége a hatszorosa volt a megengedett határértéknek.
  • Határértéken túli eredményt mutattak ki az etil-benzolból, a xilolokból és a naftalinokból is egy vagy több mérési ponton.A talajban a cink, a higany és a THP (C5-C40) szintén túllépte a szennyezettségi határt.

Tehát tíz éve tudható, hogy alacsony vízállásnál az egykori gázgyár talajvízbe szivárgott mérgei a Dunába folynak (minél alacsonyabb a vízállás, annál inkább). Az eredményeket azért lehetett sokáig elhallgatni, mert normál vízállásnál a mérgezett talajvíz nem, vagy csak láthatatlanul szivárog a folyóba.

Szakértők szerint a mintákban talált veszélyes, rákkeltő anyagok közvetlen veszélyt inkább azokra jelentenek, akik az alacsony vízszintállásnál közvetlenül érintkeznek a csurgalékvízzel, vagy beszívják azokból képződött gázokat. Azaz főleg állatokat (halakat, madarakat, kutyákat) érinthet, esetleg az arrafelé horgászó, sétáló embereket.

A szennyeződés a folyóba kerülve felhígul, de bizonyos mennyiségben, az alacsony vízállásnál kevésbé hatékony parti szűrésű kutakon keresztül akár az ivóvízbe is bekerülhet.

A videót ide kattintva nézetik meg.

(index)

 

Fotó: index.hu

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8814310045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása