ELSŐ REAKCIÓK ARADSZKI ANDRÁSÉK MUNKA(v.RABSZOLGA?) TÖRVÉNYKÖNYVE MÓDOSÍTÁSÁRA! Egyszóval, elfogadhatatlan
2018. november 22. írta: BoldogÉ

ELSŐ REAKCIÓK ARADSZKI ANDRÁSÉK MUNKA(v.RABSZOLGA?) TÖRVÉNYKÖNYVE MÓDOSÍTÁSÁRA! Egyszóval, elfogadhatatlan

aradszkiandras-hirado-hu.jpg

Mint tegnapi cikkünkben is írtuk: Aradszki András párttársai módosítást terjesztettek be a Munka Törvénykönyvének módosítására, méghozzá elég durva módon.

Villámgyorsan érkeznek erre a szakszervezetek reakciói, ezek közül most a  Vasas Szakszervezeti Szövetség tiltakozását tesszük közzé változtatás nélkül:

TILTAKOZÁS!

Határozottan elutasítjuk a Munka Törvénykönyve tervezett módosítását! Különösen a munkaidőkeret  hosszának 3 évre emelését és a túlórák számának növelését nem tudjuk támogatni! A módosítás eredményeképpen tovább nőne a munkavállalók kiszolgáltatottsága, amely a munkaidő beosztása terén ma is a legnagyobb!

A munkaügyi ellenőrzések eredményei azt bizonyítják, hogy a túlóráztatással, munkaidővel kapcsolatos jogsértések az összes jogsértés nagyjából negyedét teszik ki, a legtöbb vita és konfliktus ezen a területen van.

A Vasas működési területén működő munkáltatóknál az egy éves munkaidőkeret alkalmazása bevett gyakorlat. Már ez a forma is megterhelő a munkavállalók számára, mind a munkaidő beosztása, mind az annak időszakában végzett többletmunka ellentételezése szempontjából. Gyakori a pihenőidők nem megfelelő kiadása, valamint a 10-21 napot meghaladó egybefüggő munkavégzés is.

A jelenleg is tapasztalható munkáltatói gyakorlat mellett megengedhetetlen a három éves munkaidőkeret lehetőségének bevezetése. A munkavállalói érdekek, a magánélet és munka egyensúlya teljesen alárendeltté válik az üzleti érdekeknek, ott ahol nincs szakszervezet.

Felháborítónak tartjuk a naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidő 400 órára emelését, ráadásul úgy, hogy ezt kollektív szerződéshez sem kötnék. Különösen cinikus, hogy már a túlórával járó többletjövedelmek is veszélybe kerülhetnek miközben 60%-kal több munkát követelhetne a munkáltató a törvényhozók áldásával. A munkaerőhiányt ilyen szánalmas eszközökkel pótolni elfogadhatatlan. Nem járulhatunk hozzá a dolgozók fokozódó kizsigereléséhez, munkavégzési képességük romlásához.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség határozottan visszautasít minden, család és társadalomellenes egyéni képviselői indítványt, valamint azt, hogy a dolgozókat érintő kérdésekben érdemi konzultáció nélkül, a szakszervezeteket meg sem kérdezve akarják alakítani a jogszabályokat -írja László Zoltán a Vasas alelnöke.

Azt már mi tennénk hozzá, hogy eddig talán ez a legaljasabb támadás a munkavállalók ellen a kormány részéről. Mintha nem megoldani, hanem éppen ellenkezőleg, súlyosbítani szeretnék a munkaerőhiányt az egész országban. Ha megszavazzák a törvényjavaslatot még több ember fog külföldön munkát vállalni, ez borítékolható.

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6714386554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása