FEKETE ŐRÜLET: Ha ma készpénzt vesz fel egy ATM-nél, nagyon figyeljen, mert szétlophatják az agyát
2018. november 23. írta: Cseri Pali

FEKETE ŐRÜLET: Ha ma készpénzt vesz fel egy ATM-nél, nagyon figyeljen, mert szétlophatják az agyát

atm.jpg

Évről évre egyre nagyobb siker az online kereskedelemben is hatalmas forgalmat generáló fekete péntek. Ezt pedig nemcsak a kereskedők, hanem az internetes csalók is igyekeznek kihasználni – ha bedőlünk nekik, nemcsak egy adott tétel árát, de a bankkártya-adatainkat is bukhatjuk.

A Quadron kiberbiztonsági szakembere szerint ezekben a napokban a bankautomatás készpénzfelvétel sem veszélytelen.

A magyar webshopok évről évre egyre népszerűbbek, a black friday nevű akció program pedig egyre nagyobb szeletét teszi ki ennek a folyamatosan növekvő trendnek: 2016-ban a teljes éves forgalom 5 százaléka, tavaly pedig már 7,4 százaléka realizálódott ezen az egy napon.

A tisztességes kereskedők mellett a csalók is igyekeznek meglovagolni ezt a hullámot – hívja fel a figyelmet Solymos Ákos, a Quadron szakértője. A hamis webáruházak 2017 óta nagyságrendekkel nagyobb mértékben tűntek fel, és mindig az aktuális trendekhez igazodnak: míg nyáron nyaraláshoz és üdüléshez kapcsolódó termékekkel (drónok, kerékpárok, sátrak, kajakok stb.) lepik el az internetet, karácsony közeledtével főleg a játékok, elektronikai cikkek, valamint az okoseszközök a slágerek, és természetesen a black friday is kiemelt időszak számukra, ekkor különböző webshopokon keresztül szinte hihetetlennek tűnő kedvezményekkel kecsegtetnek.

A Quadron közleménye szerint a hamis webshopok termékeiket az eredeti piaci ár töredékéért, irreálisan alacsony áron kínálják.

Ha gyanúsan olcsó hirdetést lát, mindig bizonyosodjon meg arról, hogy nem hamis webáruházból készül rendelni. Az ilyen oldalak kinézete nagyon egyszerű, a domain nevet pedig általában pár hete vagy hónapja jegyezték be. (A webcímet erre az oldalrabeírva ezt ön is lellenőrizheti.) Szintén fontos jel, hogy a regisztrációhoz bármilyen adatot megadhatunk bármilyen mezőben, telefonszámnál például összevissza karaktereket. Ez azért lehet gyanús, mert a valós áruházak törekednek az adattisztaságra, hiszen ha nem jó például a cím, akkor a csomag nem fog odatalálni. Szintén óvatosságra int, ha a webáruház tulajdonosa minden kapcsolati és egyéb adatot elrejt az érdeklődők elől, például nincs megadva házszám és elérhetőség, csupán egy online űrlapon keresztül üzenhetünk.

A Kiemelt időszakokban készpénzfelvétel esetén is érdemes óvatosnak lennünk. A Quadron szakértője szerint az ATM használata során – főleg forgalmas csomópontokon – minden esetben ellenőrizzük, hogy csalók nem helyeztek-e fel egy plusz „csőrt”, azaz műanyag előtétet a kártyabeadó nyílásra. Mozgassuk meg finoman a csőrt, és nézzünk körbe az ATM felületén, nincs-e rejtett kamerára utaló kis nyílás, vagy egy plusz PIN kód beviteli billentyűzet az eredeti felett, amivel a támadók a kódunkat szeretnék ellopni.

(hvg)

 

Fotó: hvg.hu

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1914388518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása