MOST, ÉRDI FIÚK ÉS LÁNYOK! Szeretnétek hamarosan INGYENESEN Európát beutazni?
2018. december 01. írta: BoldogÉ

MOST, ÉRDI FIÚK ÉS LÁNYOK! Szeretnétek hamarosan INGYENESEN Európát beutazni?

utazas-vonat-fiatalok.jpeg

Az Európai Bizottság meghirdeti a DiscoverEU második pályázati fordulóját.

A november 29. 12.00 órától, december 11. kedd 12.00 óráig tartó időszakban nyújthatják be az ingyenes utazási igazolvány iránti jelentkezésüket azon 18 éves fiatalok, akik jövő nyáron fel szeretnék fedezni Európát.

A DiscoverEU sikeres első pályázati fordulójának köszönhetően 15 000 fiatal utazhatta be Európát 2018 júliusa és októbere között. Sokan közülük részesei voltak a kulturális örökség európai évében megrendezett rendezvényeknek.

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos kijelentette: „Nagyszerű látni, hogy ennyi fiatal él az új lehetőséggel, hogy felfedezze Európa kultúráját és hagyományait, megismerje Európa sokszínűségét, és új barátokat szerezzen, akikkel másként sosem lett volna lehetőségük megismerkedni. A sikeres első forduló megmutatta, hogy az utazás során a fiatalok önbizalmat szerezhetnek és képességeiket is fejleszthetik, például kezdeményezőkészségüket és idegennyelv-tudásukat. Kijelenthetjük tehát, hogy a DiscoverEU program nem csak az utazásról szól, hiszen magára az életre készít fel.”

Ki és hogyan pályázhat?

A második fordulóra bárki pályázhat, aki 2000. január 1. és 2000. december 31. között született és az Európai Unió valamelyik tagországának állampolgára.

Az érdeklődő fiataloknak az Európai Ifjúsági Portálon kell jelentkezniük, ahol regisztrálniuk kell, illetve utazási terveiket is meg kell osztaniuk. A pályázókat az alapján választják ki, hogy milyen válaszokat adnak az öt feleletválasztós kvízkérdésre az európai kultúra és sokféleség, a fiatalokat megcélzó uniós ifjúsági kezdeményezések, valamint a közelgő európai parlamenti választások témájában, amelyekhez egy további kiegészítő kérdés is kapcsolódik majd a második fordulóhoz kapcsolódó témakörök egyikéből.

A sikeres jelentkezőknek 2019. április 15. és október 31. között nyílik lehetőségük az utazásra, legfeljebb 30 napos időszakra.

A Bizottság a speciális igényű és a hátrányos helyzetű fiatalokat is határozottan ösztönzi, hogy jelentkezzenek, és legyenek a DiscoverEU részesei. A speciális igényű jelentkezőket tájékoztatással és tippekkel segíti a Bizottság, és adott esetben viseli a különleges segítségnyújtással (például a kísérő személy vagy látássérült résztvevőt vezető kutya rendelkezésre állásával) kapcsolatban felmerült költségeket.

A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb öt fős, 18 éves fiatalokból álló csoportban utazhatnak, alapesetben vasúton. Annak érdekében ugyanakkor, hogy minél több helyre eljuthassanak Európában, adott esetben alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, illetve kivételes esetekben a repülőgép. Így az Unió távoli területein vagy szigetein élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a kezdeményezésben.

Minden egyes tagállam fiataljai számára meghatározott számú utazási igazolvány áll rendelkezésre az adott ország népességének az Európai Unió teljes lakosságához viszonyított aránya alapján.

Háttér-információk

A DiscoverEU 2018 júniusában indult, költségvetése €12 millió eurót tesz ki. Eddig több mint 15 ezer fiatalnak nyílt lehetősége arra, hogy beutazza Európát. A kezdeményezés célja, hogy a fiatalok új lehetőségeket kapjanak Európa gazdag kulturális örökségének megismeréséhez, új emberek és más kultúrák megismeréséhez, illetve annak átéléséhez, hogy mit jelent európainak lenni.

Az első forduló résztvevőitől kedvező visszajelzések érkeztek. Sokan közülük először utaztak szüleik vagy más felnőttek kísérete nélkül, és többségük úgy vélekedett, hogy a DiscoverEU-nak köszönhetően önállóbbá váltak, jobban megismerkedtek más kultúrákkal és Európa történelmével, és idegennyelv-tudások is bővült. Kétharmaduk úgy nyilatkozott, hogy a DiscoverEU nélkül képtelenek lettek volna útiköltségeik viselésére.

Az Európai Bizottság a következő hosszú távú, 2021–2027 közötti időszakra szóló költségvetés keretében €700 millió elkülönítését javasolta a DiscoverEU kezdeményezésre a jövőbeli Erasmus program címén. Amennyiben az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyja a javaslatot, 2021 és 2027 között további 1,5 millió 18 éves fiatalnak nyílik lehetősége az utazásra.

További információk:

További információkért látogasson el az Európai Ifjúsági Portálra, az Európai Ifjúsági Portál Facebook-oldalára, vagy az Európai Ifjúsági Portál Twitter-felületére.

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr114407664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása