ARADSZKIÉKNAK SIKERÜL "KIÜRÍTENI" AZ ÉRDI RENDELŐT IS: a szakdolgozók fele lelépne!
2020. október 16. írta: BoldogÉ

ARADSZKIÉKNAK SIKERÜL "KIÜRÍTENI" AZ ÉRDI RENDELŐT IS: a szakdolgozók fele lelépne!

aradszki-orban-asztalnal.jpg

Úgy tűnik, hogy sok szempontból visszaüt a viharos gyorsasággal elfogadott, az egészségügy radikális átalakítása céljára elfogadott törvény, főleg a szakdolgozók körében.

Jól érzékelhető az egészségügyi szakdolgozók körében felgyülemlett feszültség az új egészségügyi törvény kapcsán, ami hatalmasra növeli az ápolók és az orvosok közötti – eddig is jelentős – bérkülönbséget. Egy 30 ezres körben elvégzett felmérés szerint a szakdolgozók fele a törvény miatt kihátrálna az állami egészségügyből, ijesztően sokan teljesen elhagynák a pályát. 

“Brutálisak a számok” – értékelte a felmérés eredményét Balogh Zoltán a 24.hu-nak. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájának elnöke a szervezet által készített online kérdőív eredményeit kommentálta ezzel. A MESZK a most elfogadott törvényről kérdezte tagjait.

Az online kutatásból egyebek mellett kiderül, hogy a 30 ezer válaszoló közül több mint 15 ezren tervezik valamilyen formában elhagyni a közellátást.

  • Legnagyobb számban, 8758-an azok vannak, akik úgy gondolják, pályát módosítanak,
  • 3071-en inkább a magánegészségügyet választanák,
  • 2917-en pedig külföldi munkában gondolkodnak.

Balogh Zoltánt nem lepték meg az adatok, mert mint mondja, a törvény leginkább az egészségügyi szakdolgozókat érinti hátrányosan. Míg az orvosoknak csak harmada közalkalmazott, addig a betegek mellett 24 órában szolgálatot teljesítő ápolók közül a legtöbben – a 69 ezer fős összlétszámból mintegy 60 ezren – közalkalmazotti jogviszonyban dolgoznak.

A múlt héten viharos sebességgel megszavazott egészségügyi törvényben lefektetett orvosbérek emelésével teljes mértékben egyetértenek, azonban ez azt is fogja jelenteni, hogy hatalmasra nőnek a bérkülönbségek az orvosok és a szakdolgozók között, ezért szerinte sokan ott hagyják a pályát, aminek már most meg vannak a jelei. Az új orvosi bértábla hatására a helyzet úgy változik meg, hogy minél képzettebb egy szakdolgozó, annál inkább érződik majd a fizetésbeli lemaradása. 

A kamara ezért is kéri folyamatosan a kormánytól, hogy 2021-ben is legyen minimum 50 százalékos szakdolgozói béremelés, ami folytatódjon 2022-ben, illetve 2023-ban az orvosi bérrendezés ütemezésével és mértékével megegyező módon.

Jövőképük azonban aligha lehet, mert az alacsony fizetésükön kívül, ha korlátozzák a másod- és harmadállásának lehetőségét, sőt a megváltozott jogviszony miatt a pótlékai összegét is csökkentik, akkor érthető, miért hagynák el sokan a pályát.

Pedig jól képzett ápolók, asszisztensek nélkül nincs ellátás. Minden orvosnak az az érdeke, hogy jó és megfelelő számú szakdolgozóval dolgozzon együtt, akik akár 24 órában a betegek mellett vannak – hangsúlyozta a kamara elnöke.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük! 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1116241078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása