ÖNÖK CSATLAKOZNAK ÉRDEN? Országos sztrájk készülődik
2018. december 11. írta: Cseri Pali

ÖNÖK CSATLAKOZNAK ÉRDEN? Országos sztrájk készülődik

baszunk.jpg

Amennyiben a parlament elfogadja a kormányoldal Munka törvénykönyvével kapcsolatos módosítási terveit, a szakszervezetek megkezdik egy országos általános sztrájk megszervezését. Teljes ipari parkokat lezárnának.

Megkezdik az országos általános sztrájk megszervezését a munkavállalói szakszervezetek, amennyiben a parlament szerdán megszavazza a Munka törvénykönyvének módosításait – erősítette meg a Zoom.hu értesülését László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Egyelőre az első lépéseket teszik meg, vagyis a szakszervezetek felmérik, hogy mekkora a hajlandóság egy ilyen akció támogatására. Erre a következő napokban kerülhet sor, azonban – László hangsúlyozta – egy, az egész országra kiterjedő munkabeszüntetést az év végi ünnepek miatt leghamarabb csak januárban lehetne megtartani. Ha ilyen lépésre kényszerülnek a munkavállalói érdekvédők, akkor a mostani tervek szerint azok már nemcsak félpályás forgalomlassító, hanem egész pályás útlezárások lennének, amelyek akár teljes ipari parkok működését is ellehetetleníthetik.

Mint a lap már korábban beszámolt róla a szakszervezetek több vidéki városban is tartottak már félpályás útlezárást a rabszolgatörvénynek mondott, tervezett jogszabály-módosítás miatt.) Ezzel együtt, amennyiben a parlament rábólint a most ismert tervekre, akkor egészen biztosan felgyorsul a szervezés – jelentette ki László. Annak érdekében, hogy ne fajuljon idáig a helyzet, a szakszervezetek még a parlamenti szavazás előtt egy nyílt levelet szeretnének közzétenni. Ebben arról lesz szó, hogy „mit kérünk, mit követelünk és mit tanácsolunk a javaslat megszavazására készülő képviselőknek” – magyarázta.

Ipari parkokat vehetnek célba.

Húzd meg, ereszd meg!

Mint ismert, még november utolsó napjaiban Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos nyújtott be egy önálló képviselői indítványt, amely a Munka törvénykönyvének változtatásaival foglalkozott. Ennek része volt, hogy a jelenlegi 12 hónapról 36 hónapra emelik a munkaidőkeretet – erről kollektív szerződésben lehetne dönteni. Emellett jelentősen megnőne az éves maximális túlóra is, hiszen az a mostani plafont jelentő 250 óráról 400 órára ugrana. A tervezet akkor még egyoldalúan ezt a lehetőséget a munkáltatók kezébe adta volna. Később kormánypárti oldalról hangsúlyozták, sőt maga Kósa Lajos is úgy fogalmazott, hogy ezt csak kollektív szerződés keretében tehetnék meg. Vele egybehangzóan a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely is azt hangoztatta, hogy miután a növelés csak a dolgozók hozzájárulásával lehetséges, “így kipukkadt az az ellenzéki vélemény, amely szerint kizsákmányolásról, rabszolgasorsról lenne szó.”

Ezt követően, a második körös egyeztetésen Kósa Lajos jelezte, számos korábban tett engedmény nem lesz benne a tervezetben. Ezzel azonban még mindig nem volt vége, mert a múlt héten arról érkeztek hírek, hogy az Országgyűlés fideszes többségű vállalkozásfejlesztési bizottsága módosítana a készülő terveken, amely így mégis enyhébb lenne a korábban tervezettnél. Még mielőtt hiú ábrándokat szövögethettek volna a munkavállalók az ügyben, a végső szót kimondó törvényalkotási bizottság igyekezett nyomatékosítani: utóbbi elképzelésekből nem sok minden lesz, mert nem csak kollektív szerződéssel lehet majd elrendelni a magasabb túlóraszámot. Vagyis most csaknem ott tartunk, mint a Szatmáry-Kósa javaslat benyújtásakor, ami szerint a munkaadó egyoldalúan felemelhetné az éves túlóramennyiséget 250 óráról 400 órára.

(zoom)

 

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8214471818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása