ÉRDEN ÉS MINDENHOL VESZÉLYBEN A TESCO ALKALMAZOTTAK BÉRE! Reggel 8-kor HATÁROZATLAN IDEJŰ SZTRÁJK INDULT!
2019. február 06. írta: Cseri Pali

ÉRDEN ÉS MINDENHOL VESZÉLYBEN A TESCO ALKALMAZOTTAK BÉRE! Reggel 8-kor HATÁROZATLAN IDEJŰ SZTRÁJK INDULT!

tesco_5.jpg

A tegnapi figyelmeztető sztrájk után ma reggel 8 órától megkezdték a határozatlan idejű sztrájkot  a magyarországi Tesco győri csoportjának dolgozói.

Ugyanis  nem sikerült megállapodni a régiós vezetőkkel a Győrben tervezett csoportos létszámleépítés pénzügyei kapcsán, vagyis a negyven utcára kerülő szellemi foglalkozású munkavállaló követeléseit egyelőre nem teljesíti a vállalat.

Mint ismeretes az áruházlánc decemberben bejelentette, hogy közép-európai piacai támogatására az idén üzleti szolgáltató központot hoz létre Budapesten.

Ez azzal jár, hogy az eddig Győrben lévő irodaközpont – ahol az összes magyarországi tescós dolgozó bérét számfejtik, illetve a kapcsolódó adminisztrációs feladatokat látják el – teljes egészében megszűnik. Ehhez kapcsolódóan felmerültek feladatok, miszerint a meglévő feladataik mellé az ott dolgozók segítenek az új központ beüzemelése kapcsán, akár úgy is, hogy ingáznak Budapest és Győr között.

Kérdésünkre a sztrájkbizottság elnöke elmondta, hogy legutóbb olyan ajánlatot kaptak, hogy amíg tart az átadás-átvételi procedúra, addig a dolgozók havonta a bérük másfélszeresét kapnák, amibe ők nem mentek bele. A plusz feladat egyébként konkrétan azt is jelentené, hogy akár heti több alkalommal fel kellene utazniuk a fővárosba betanítani az új kollégákat, mindezek mellett még a győri irodában is ellátni ezeket a feladatokat, a normál munkájuk mellett. A bérszámfejtők erre azt mondták, hogy kétszeres bérért vállalják az átadással járó többletmunkát és az utazást. Még azt is felajánlották, hogy ha július 19-e után nem tudják biztonságosan működtetni a pesti irodát és projekteket, külön megállapodás mellett továbbra is segítik őket. A Tesco képviselői nevetségesnek tartották az ajánlatot, sokallták a kért összeget.

A sztrájkbizottság vezetője úgy érzi, hogy a Tesco tárgyalói nem akarják megérteni, hogy ezt a munkát komoly tudású szakembereknek kell elvégezni. Mintha azt gondolnák, ez egy egyszerű betanított munka.

A tét nem csekély, a béreket február 7-én, holnap kellene utalniuk a dolgozóknak, de a győri iroda jelenleg sztrájkol, ezért az ehhez szükséges pontos átadás a pénzügyi osztály felé nem fog megtörténni. Ellenben a törvény szerint 10-ig meg kell a fizetéseket kapniuk a munkavállalóknak.

Ők közölték a céggel, hogy abban az esetben, ha reggel nyolc óráig megállapodtak volna, akár estig is bent maradnak és folytatják a munkájukat.  A Tesco képviselői jövő hétre rakták át a tárgyalás folytatásának időpontját, ami azt jelentheti, hogy kényszermegoldással fognak valamiféle fizetést kapni a Tesco dolgozói, ami azonban sokáig tartó káoszt fog eredményezni.

A szakszervezet helyi vezetője elmondta, ahhoz hogy a normál fizetések rendben elmenjenek, a mai napon a pénzügy részére át kellene, hogy adják az adatokat. A győri irodában azonban a sztrájkban minden dolgozó részt vesz.

Arra kérdésünkre, hogy esetleg tud-e valami bért utalni a Tesco a dolgozóinak ebben a helyzetben, a sztrájkbizottság elnöke elmondta, hogy mondjuk a decemberi bért el tudja utalni a vállalat. De a januárban belépők bérét már nem, ez körülbelül 500 dolgozót jelent. Nem módosulnak a különböző minimálbéres, bérminimumos fizetések. Ha valakinek a letiltása elkezdődne vagy véget érne, adókedvezmények érvényesítése, szóval mindenkit érint ez az egész.

A Tesco természetesen próbál rájuk minél nagyobb lelki nyomást gyakorolni, hogy az emberek pénzével játszanak és hasonlók, de rengeteg visszajelzést kapnak, maguktól a munkavállalóktól, hogy szóljanak, és már sztrájkolnak is. Sőt volt olyan áruházvezető, aki jelezte, tényleg szóljanak, hogy sztrájk van, és nem nyitnak ki.

Zaveczkiné Mónika reméli, hogy a héten pont kerül az ügy végére, de nem adják fel, a sztrájk híre el fog jutni az angliai központba is, és ott nem fogják hagyni, hogy ne legyen megállapodás. Hangsúlyozta, hogy bármi is jelenik meg a médiában róluk, ez a munkabeszüntetés nem a dolgozók ellen szól, egyszerűen nincs más lehetőség a kezükben.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

 

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7014611088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása