ÖSSZEVONHATJÁK A MŰVÉSZETI EGYETEMEKET: Mi lesz a gyerekből, ha ide fog járni, alkalmazott balett-táncos?
2019. február 06. írta: Cseri Pali

ÖSSZEVONHATJÁK A MŰVÉSZETI EGYETEMEKET: Mi lesz a gyerekből, ha ide fog járni, alkalmazott balett-táncos?

boszne.jpg

A kormány ismét felmelegíteni készül azt az időről időre előkerülő elgondolást, amely egy vagy két nagyobb konglomerátumba tömörítené az öt művészeti egyetemet – írja a hvg.hu.A hamarosan kezdődő parlamenti ülésszakban be is nyújtanák a javaslatot. A tervek azonban nem a felsőoktatási államtitkárságon készülnek, sőt az oktatásért felelős államtitkár és a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is csak pletykákból és a magyarázatot kérő rektorok telefonjaiból értesült a létezésükről.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia), a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE), és a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) vezetőjét szintén semmilyen formában nem vonták be az előkészítésbe.

A Zeneakadémián  hírek szerint a hétre külön „válságértekezletet” hívtak össze az ügyben, miközben a miniszterelnökkel jó kapcsolatot ápoló művészeket, köztük a Magyar Művészeti Akadémia számos megbecsült tagját próbálják mozgósítani, hogy vezető kormánypárti politikusoknál - elsőként is Orbán Viktornál - lobbizzanak a Liszt Ferenc alapította, 150 éves, nemzetközi hírű intézmény önállósága mellett.

A legkönnyebb helyzetben az Emmitől várhatóan az innovációs tárcához kerülő Moholy-Nagy Művészeti Egyetem van, amelyre hasonló modellváltás várhat, mint az alapítványi fenntartásba kerülő Budapesti Corvinus Egyetemre, így feltehetően megússza az összeolvasztást.

Az öt művészeti egyetem rektora azt tervezi, hogy szóba hozzák a témát a felsőoktatási helyettes államtitkárral tartandó e heti, más témában már hetekkel korábban leszervezett találkozójukon is tudósít az eduline.

Ki tudja, mi lesz ezek után. Lehet, hogy indítanak majd balett-táncos szobrászt szakokat, vagy képzőművész-színész képzéseket, filmrendező -festő szak is jól jöhet majd. De ha már  agyatlanul összevonnak, akkor miért nem távolabbi szakterületekkel teszik, viccesebb lenne egy mondjuk egy targoncakezelő-musical színész diploma, vagy egy esztergályos-filozófus, szobafestő táncművész, de még hosszan lehetne sorolni az ötleteket. Jöhetnek a szobrász zongoraművészek, akik kalapáccsal ütik a billentyűket, jófajta Németh Szilárd-zsenik. Csak hogy a káosz teljes legyen.

 

Fotó: hvg.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9614611826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása