NAGYON FONTOS: Érden mammográfiás szűrővizsgálat lesz márciusban és áprilisban
2019. március 02. írta: Cseri Pali

NAGYON FONTOS: Érden mammográfiás szűrővizsgálat lesz márciusban és áprilisban

mammografia.jpg

Nagyon fontos Ismét lesz a mammográfiás szűrés Érden.

Az évi szervezett mammográfiás emlőszűrése március, április hónapokban esedékes. Azok az érdi állandó bejelentett lakcímmel rendelkező, 45-65 év közötti hölgyek, akik utolsó mammográfiás vizsgálata óta eltelt két év, névre szóló meghívólevelet kapnak, amelyből megtudhatják, hogy mikor és hova várják őket vizsgálatra.

A szűrés helye : Romsics László EÜ intézet, Érd Felső u. 39-40

Mammográfiás szűrővizsgálat

Az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program lehetővé tette az emlőszűrő vizsgálatok országos méretű megszervezését. A szűrővizsgálatok keretén belül a 45 és 65 év közötti nők kétévente névre szóló meghívót kapnak postán, pontosan megjelölve, mikor kell megjelenniük. A mammográfiás szűrővizsgálat a lakosság számára teljesen ingyenes.

Azon nők esetében, akiknél a család anyai ágon érintett a betegségben, a szűrés még fontosabb! Akinél a családon belül a közvetlen felmenőnél (az anyánál) vagy oldalágon (pl. a lánytestvérnél) emlőrák fordult elő, ajánlott a mammográfiás alapfelvételt előbb (tehát 45 éves kor előtt) elvégezni (5-10 évvel korábban, mint ahány éves korban a rokon daganatát diagnosztizálták).

Mammográfiát legkorábban általában 30 éves korban végeznek, akkor is, ha már volt családi előfordulás. 45 éves kortól a szakma ajánlása szerint 3 évente kell elvégezni. A szakma 50 éves kor felett évente javasolja a mammográfiát minden nőnek.

Panasz esetén bármikor elvégzik a vizsgálatot, két szűrési időpont között is.

Az ellenőrzés maradéktalan betartása azért nagyon fontos, mert a mammográfia a nem tapintható, azaz tömegében kisebb daganatok észlelésére is alkalmas. A korábban megkezdett kezelés pedig magasabb gyógyulási arányt eredményez.

 

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr614663259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása