NAGY A VESZÉLY: Érden is jobb, ha azonnal lecseréli a telefonszámát
2019. március 14. írta: Cseri Pali

NAGY A VESZÉLY: Érden is jobb, ha azonnal lecseréli a telefonszámát

telefon_sim.jpg

Miközben néhány évente akár még munkahelyet is váltunk, a mobilszámunk valamiért marad a régi, és nem szívesen cseréljük le. Pedig egyre fontosabb lenne.

Ma már teljesen köztudott dolog, hogy a felhasználók által a közösségi oldalakon (és úgy általában az interneten) megadott adatok aranyat érnek a hirdető cégek számára. Ezek alapján tudják azt eldönteni, hogyan alakítsanak egy online reklámkampányt, és milyen célcsoportot tudnak elérni azon keresztül.

Éppen ezért az életkor, lakhely mellett például e-mail címet sem érdemes megadni, a telefonszámunkról nem is beszélve. Ez utóbbi kapcsán ráadásul tavaly szeptember végén derült ki, hogy nemcsak a Facebook-profilunkon érdemes szabadon hagyni azt a rubrikát, hanem a biztonságos belépést szolgáló kétfaktoros azonosításnál is. Mint kiderült, valójában a hirdetői kiszolgálásához is használja a közösségi oldal az adatot.

A Facebook ugyanakkor nem az egyetlen olyan szolgáltató, ami meg akarja szerezni az ember telefonszámát. Az e-mail címek, profilok ugyanis változnak, a telefonszámot azonban hosszú éveken át nem cseréljük le. Éppen ezért rendkívül értékes adat többek között a hirdetőknek is – írja a Wired.

Az Emojipeda munkatársa, Jeremy Burge szerint a Facebookon még a telefonszámok alapján is megkereshetők a felhasználók profiljai. Ráadásul a megadott telefonszámnál csak korlátozni lehet, hogy a barátok, a barátok barátai vagy esetleg mindenki megtalálhatja-e az embert így. Márpedig rengetegen adták meg a telefonszámukat akkor, amikor telepítették a Messengert, és azt kérte tőlük, hogy regisztráljanak a telefonszámukkal.

De nemcsak a Messenger kéri, hogy azonosítsuk magunkat a telefonszámunkkal. Bizonyos szempontból ez az adat a felhasználók "digitális útlevele", amit minden platform elfogad a "belépéshez". Husayn Kassai, az Onfido nevű cég társalapítója szerint miközben néhány évente lecseréljük a bankkártyánkat, munkahelyet váltunk vagy akár másik helyre költözünk, a mobilszámunk ugyanaz marad.

A telefonszámot használni a bejelentkezéhez kényelmes megoldásnak tűnhet, és egyre népszerűbb módja ennek. Csakhogy nem arra tervezték, hogy a komplett online életünket ehhez kapcsoljuk. Emellett az összes adatvédelmi jogszabály, köztük az európai GDPR is személyes adatként tekint a mobilszámra, amivel azonosítani lehet egy konkrét személyt.

Emiatt aztán roppant értékes adatnak minősül a hackerek számára is. Az adatszivárgások – például a Marriott hotelek – esetén nemcsak neveket, e-mail címeket, születési dátumokat és pénzügyi adatokat loptak el, hanem telefonszámokat is. Emrys Schoemaker, a Caribou Digital kutatási igazgatója szerint az egyének számára ez az információ egy rendkívül könnyen sebezhető támadási felületet jelent.

Az elmúlt években egyre több SIM-kártya feltörés történt. A bűnözők a megszerzett mobilszámot arra használják, hogy a felhasználói fiókoknál átállítsák a jelszót. A Motherboard beszámolója szerint ez történt többek között az Instagram, az Amazon, az eBay és a Netflix esetében is.

A Facebook számára 2012-ben vált rendkívül értékessé a felhasználók telefonszáma, azóta ugyanis azt felhasználva is megtervezhetik a reklámkampányukat a cégek. Kassai szerint ugyanakkor van rá lehetőség, hogy nagyobb biztonságban legyünk. A szakember szerint egyre többen igényelnek olyan telefonszámot, amit a belépésekhez használnak, ugyanakkor meghagyja a tulajdonos anonimitását, és bármikor könnyen ártalmatlanítható.

Ilyen lehetőséget kínál az eSIM technológia is, ami úgy teszi lehetővé egy másik telefonszám létrehozását, hogy ahhoz igazából nem kell fizikailag sem SIM-kártya. Az Apple például korlátlan "kiegészítő" telefonszámot kínál, amely csak a bejövő SMS-ek fogadására alkalmas. Burge szerint éppen ezért az Apple példája követendő lehet.

(hvg)

 

A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6014687586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása