NAGYOT ROBBANT A PENNY AKCIÓS TEJE: Hatalmas a felháborodás, demonstráció is lehet
2019. március 22. írta: Cseri Pali

NAGYOT ROBBANT A PENNY AKCIÓS TEJE: Hatalmas a felháborodás, demonstráció is lehet

penny.jpg

Kiakadtak a magyar tejpiaci szereplők a Penny akciós teje miatt. A terméktanács vizsgálatot kezdeményez a hatóságnál és nem kizárt egy demonstráció sem. A boltlánc szerint magyar forrásból nem tudta kielégíteni az igényeket.

A Penny Market által piacra dobott szlovák UHT tej miatt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) hatósági ellenőrzést kezdeményezett a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnál (Nábih) és a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt Vezető Államtitkárságánál - közölte a szakmai szervezet.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara-Tej Terméktanács közleménye szerint a Penny Market Kft. - többszörös előzetes egyeztetés ellenére - drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019 március 21-én, amivel az üzletlánc a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) - keresve az extrém alacsony ár vélelmezett élelmiszer-biztonsági, számlázási és árképzési okait - hatósági ellenőrzést kezdeményezett a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnál (Nébih) és a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt Vezető Államtitkárságánál.

A közlemény szerint a szakmai szervezet azért tartja ezt különösnek, mert Szlovákiában az elmúlt hónapokban a magyarországihoz képest kilogrammonként átlagosan legalább 4-5 forinttal drágábban cserélt gazdát a nyerstej. Ebből arra következtetnek, hogy "egyes szlovákiai feldolgozók Magyarországon vezetik le a senkinek sem kellő maradékot", amihez a Penny Market Kft. partner.

Félő, hogy a 14 forintos árletörés az egész hazai szektoron igen hamar végigsöpör, ezért a gyors és átfogó hatósági lépések sürgetése mellett a NAK és a TTT határozottan felszólítja a Penny Market Kft.-t az akció azonnali visszavonására.

Tejpiaci forrásoktól a portál úgy tudja, hogy egy korábban felhalmozott felesleget tehetett a kínálatba a Penny-Market Kereskedelmi Kft. Szerintük a cég ezzel a lépésével arcul csapta az ágazatot és a tejáfacsökkentéshez köthető - nem kőbe vésett - megállapodást. A kormány ugyanis januártól 5 százalékra csökkentette többek között a tartós tejek áfáját, ezzel több tízmilliárdos bevételről mondott le. Konkrét szerződés vagy megállapodás nem született arról, hogy cserébe a kereskedők a magyar termelőktől, feldolgozóktól veszik majd a tejet, ez ugyanis részben az uniós szabályok szerint nem is lehetséges. Ugyanakkor a tejpiaci szereplők és a kereskedők tartották magukat ehhez az elváráshoz.

A tejpiaci szakértők szerint a Penny lépése azért káros, mert most a többi nagy boltlánc azt kérheti a magyar tejcégektől, adják nekik olyan áron a tejet, hogy a Penny 135 forintos árával megegyező vagy annál olcsóbban tehessék a polcokra a 1,5 százalékos uht tejet. Márpedig a jelenlegi piaci helyzetben abszurd kérés.

Az Európa egyik legolcsóbb magyarországi nyerstejára miatt már eddig is elégedetlen hazai tejtermelők számára a Penny lépése olaj a tűzre - áll a terméktanács közleményében. A TTT szerint  az üzletlánc lépése rendkívül rossz hangulatot és elégedetlenséget teremtett a hazai tejtermelők között is és a leginkább érintett tejtermelők a Penny elleni demonstrációk előkészítésébe kezdtek, amelyhez a NAK és a TTT minden lehetséges támogatást megad és támogatja az elfogadható megoldás mielőbbi megtalálását.

Csütörtök reggel e-mailben megkeresték a Penny Marketet, hogy honnan, milyen áron szerezte be az akciós kínálatában szereplő tejet.

Délután a boltlánc közölte: A Penny Market az ominózus tejet magyar forrásból nem tudta beszerezni.

Azokban az esetekben, amikor a beszállítók megfelelő mennyiségű nyerstej hiányában nem tudják a teljes üzlethálózatra vonatkozó igényeinket teljesíteni, más forrásokból kell biztosítanunk a vásárlóink számára a legjobb ár/érték arányú termékeket

- áll a cég válaszában. A Penny szerint most is ez történt: a kereslet meghaladta a beszállítók erőforrásait, ezért más forrásból fedezték az ellátást.

A boltlánc közölte továbbá: "A kínálatban folyamatosan megtalálhatóak 100 százalékban magyar forrásból származó saját márkás, folyékony tejtermékek, jelenleg 11 hazai forrásból származó folyékony tej van és 1 importból érkezett".

(napi)

 A fotó illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8014708623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása