ÉLETE VÉGÉN KOPORSÓBAN, HAMVASZTVA VAGY KOMPOSZTÁLVA SZERETNÉ VÉGEZNI? Morbidnak tűnik, de gondoljon bele!
2019. június 01. írta: BoldogÉ

ÉLETE VÉGÉN KOPORSÓBAN, HAMVASZTVA VAGY KOMPOSZTÁLVA SZERETNÉ VÉGEZNI? Morbidnak tűnik, de gondoljon bele!

rekompozitalas-temeto-molt-studios.jpg

Belegondolt már, mi történjen a testével, miután elhagyta az evilági létet?

Ez annak kapcsán vetődött fel, hogy a hírek szerint az USA-ban, ott is elsőként Washingtonban, engedélyezték az elhunytak komposztálását a hamvasztások és a koporsós temetések “környezeti ártalmainak csökkentésére”.

Ezáltal most már nem csak a terület-igényes koporsós temetés és az energiaigényes hamvasztás közül lehet választani, hanem az élő emberek dönthetnek úgy, hogy haláluk után termőföldé komposztálják a testüket, és a földet kertészkedéshez használják.

A jogszabály megalkotását a lobbizáson kívül az is motiválta, hogy csökkentsék a hamvasztások okozta légszennyezést és a koporsós temetésekkel – a balzsamozási eljárással – járó vegyi szennyezést és termőföldveszteséget. Az eljárást “rekompozitálásnak” nevezték el.

“A rekompozitálás alternatívája a bebalzsamozásnak, a temetésnek és a hamvasztásnak, természetes, biztonságos és fenntartható eljárás, amely csökkentheti a karbonkibocsátást, és a földhasználat számára is fontos” – foglalta össze a törvény jelentőségét Katrina Spade, a Recompose nevű seattle-i cég alapítója, amely elsőként nyújtja ezt a szolgáltatást.

A cég és a Washingtoni Állami Egyetemmel együtt kifejlesztett egy eljárást, amelynek során az elhunytat egy hatszögletű acél tartályban helyezik el, amelyet faforgáccsal, lucernával és szalmával töltenek meg. A konténert lezárják, és a baktériumok 30 nap alatt lebontják a testet. A folyamat eredménye száraz, gazdag termőföld, olyasmi, mint amit a kertészetekben lehet venni és konyhakertekben lehet használni. A tervek szerint valahogy így nézhet ki majd “a jövő temetője”.

Minden, a csontok és a fogak is lebomlanak, mivel a rendszer tökéletes környezetet teremt a termofil (melegkedvelő) mikrobáknak és hasznos baktériumoknak ahhoz, hogy mindent nagyon gyorsan lebontsanak.

Az eljárás egyébként gyakorlatilag ugyanaz, amit évtizedek óta a farmokon elhullott állatoknál is alkalmaznak. A klinikai tesztek szerint az eljárás embereknél is biztonságos.

(via greenfo/MTI)

kép: MOLT Studios

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3814873564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása