ARADSZKI ANDRÁSÉK LEHÚZTÁK AZ ÉRDI NYUGDÍJASOKAT? Eltűnt a nyugdíjprémium egy része
2019. június 09. írta: BoldogÉ

ARADSZKI ANDRÁSÉK LEHÚZTÁK AZ ÉRDI NYUGDÍJASOKAT? Eltűnt a nyugdíjprémium egy része

aradszkiandras-hirado-hu.jpg

Számítások szerint tízezer forinttal magasabb lett volna a 2018-ra érvényes nyugdíjprémium, ha a tényleges gazdasági növekedést veszik figyelembe – állítja az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület a Népszavának.

Az átlagos 18 ezer forintos karácsony előtti kifizetés helyett 28 ezer forint járna összesen a tavalyi évre minden nyugdíjasnak, aki 80 ezer forintnál magasabb ellátásban részesül, az ez alatti nyugdíjak mellé pedig a kifizetett 11 250 forintos prémium arányos részét kellene odaadni a szervezet szerint.

A nyugdíjtörvény azt mondja, hogy akkor kell prémiumot fizetni, ha teljesül a hiánycél és a bruttó hazai termék (GDP) éves várható növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. A tavaly október 8-án kiadott kormányrendelet 0,9-es szorzót határozott meg, ami ennek és a várható 4,4 százalékos GDP növekedésnek a különbözete, de – mint azóta kiderült – a tényleges növekedés ezt jócskán meghaladva 4,9 százalékos lett.

A kérdés feszegetése azért nem ördögtől való, mert a pénzügyi elszámolások nem egyszer ebben a formában működnek, a vállalkozások adóját is a becsült eredmény alapján kell feltölteni, s a tényleges eredmény ismeretében kell befizetni a különbözetet – érvel a szervezet enöke. Ráadásul ha az év végéhez közeledve kiderül, hogy a valós infláció magasabb, mint amennyit a kormány várt, akkor kompenzációt kaphatnak a nyugdíjasok, az utólagos elszámolás elve tehát benne van a nyugdíjtörvényben. Az utóbbi években alábecsüli a kormány a pénzromlás mértékét, alig néhány százalékkal emeli meg a nyugdíjakat januárban.

A prémium egyébként néhány ezer forintos szépségtapasz, de érdemben nem javítja a jelenleg 130 500 forintos átlagnyugdíjból élők hétköznapjait, mert egyszeri kifizetés, ami nem épül be az ellátásba.

A kormánynak mindaddig nem érdeke a nyugdíjprémium utólagos plusz kifizetése a tényleges gazdasági növekedés alapján, amíg az idős emberek bármilyen alacsony összeget hálásan fogadnak.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7614886268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása