ELÉGEDETTEK AZ ÉRDIEK A FIZETÉSÜKKEL? A bérrobbanás után is a negyedik legalacsonyabbak az itthoniak
2019. július 03. írta: BoldogÉ

ELÉGEDETTEK AZ ÉRDIEK A FIZETÉSÜKKEL? A bérrobbanás után is a negyedik legalacsonyabbak az itthoniak

fizetes.jpg

Bár jelentős mértékben emelkednek a nettó fizetések idehaza, nemzetközi összehasonlításban egy helyet lejjebb csúsztunk. Így a magyar átlagos nettó bér már a negyedik legalacsonyabb - készített összefoglalót az mfor.hu

Az elmúlt években a hatéves bérmegállapodás és a munkaerőhiány bérfelhajtó hatásának eredményeként jelentős béremelkedésnek lehetünk szemtanúi hónapról hónapra. 

Az Eurostat közlése szerint vásárlóerő-paritáson mérve (vagyis mennyit lehet vásárolni az adott összegből) a magyar átlagos nettó bér 13 824 euró volt, vagyis 47 százaléka az osztrák 28 888-nak. Bár ez távol áll a céltól, mégis némi felzárkózás történt, hiszen 2016-ben még csak 41, 2017-ben pedig 44 százalék volt ez az arány.

A rangsorra visszatérve nálunk kevesebbet már csak három tagállamban keresnek a dolgozók:

  • Lettországban 8508,
  • Romániában 5874,
  • Bulgáriában pedig 5512 eurót.

Ha a visegrádi országokhoz mérjük a hazai nettót, akkor a helyzet a következő:

  • a szlovák nettó 93,
  • a lengyel 90,
  • a csehnek pedig 76 százaléka volt a miénk.

Vásárlóerő-paritáson nézve már nem ennyire elkeserítő a helyzet. Ugyan rettentően kevésnek tűnik nominálisan a magyar átlagos nettó bér, ha vásárlóerő-paritáson nézzük, jobb a helyzet. A Magyarországra számolt 13 824 euró ugyanis a hetedik legalacsonyabb összeg a rangsorban.

Az alap nettó bér mellett az mfor.hu kiszámolta, hogy vajon hogyan alakul egy átlagbért kereső szülő fizetése két gyermek nevelése esetén. Már csak abból kifolyólag is, hogy a kormányzat a kommunikációjában nem egyszer kifejezte: Unión belül a magyar kormány támogatja legjobban a családokat.

Az Eurostat szerint ilyen családmodell esetén 19 578 euró az átlagbér (vagyis fejenként közel 9800 euró), ami valamivel kedvezőbb helyre rangsorolja Magyarországot a tagállamok körében. Ez a kereset ugyanis a hatodik legalacsonyabb, előző évhez képest pedig egy helyet előre is sikerült lépnünk, amivel megelőztük a szomszédos Szlovákiát is. A helycsere minden bizonnyal annak köszönhető, hogy tavaly újabb 5000 forinttal nőtt a kétgyermekesek után érvényesíthető adókedvezmény, vagyis nominálisan a szülők 10 ezer forinttal több pénzt tudtak csak ennek köszönhetően hazavinni.

Összehasonlító táblázatokat az mfor.hu cikkében találsz!

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4914923870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása