IZGULHATNAK AZ ÉRDI DEVIZAHITELESEK! Sokukat kizárhatják a babaváróból
2019. július 03. írta: BoldogÉ

IZGULHATNAK AZ ÉRDI DEVIZAHITELESEK! Sokukat kizárhatják a babaváróból

baba_2.jpg

Nagyon sok, a mostani piacinál magasabb terheket nyögő, vagy nagy nehézségek árán kiszabadult volt devizahiteles tekint fantasztikus lehetőségként a babaváró kölcsönre. A bankok ugyan erről nem szívesen beszélnek, de az eddig szerzett információk alapján az Azénpénzem.hu úgy látja, ebből a körből különösen sokan csalódhatnak.

A babaváró kölcsönnel (erről itt tájékozódhat) kapcsolatban lehetséges problémaként felmerült, hogy az új lehetőség hitelkiváltásra nem lesz használható. Előfordulhat ugyanis, hogy a bank a meglévő és az annak kiváltására felveendő kölcsön törlesztési terhét együttesen veszi figyelembe a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) számítása során.

A portál bankoknál érvényes, ezzel kapcsolatos gyakorlatra vonatkozó kérdésre adott válaszokból az rajzolódik ki, hogy minden a titkos hitelbírálattól és a belső szabályzatoktól függ

A babaváró kölcsönt egyébként elég nagy vehemenciával már az első pillanattól kínáló bankok kivétel nélkül hangsúlyozzák, hogy az igénylőket belső üzletszabályzatuk (ÜSZ) alapján bírálják el. Ez azonban többnyire nem nyilvános. Az OTP közzétett egy speciális babavárós ÜSZ-t, de ennek a tartalma sem túl bíztató a hitelkiváltáson gondolkodóknak.

Gond lehet viszont, ha a folyamodó nem kap annyi babaváró kölcsönt, amennyi a régi tartozást maradéktalanul rendezné. Ebben az esetben ugyanis az adós köteles a fennmaradó tartozás maradéktalan kiegyenlítéséről, a hitelszámla lezárásáról saját forrásból gondoskodni. (Annak ellenére szankcionálnak így, hogy az előbbi pont alapján ez a szituáció csak akkor állhatna elő, ha a bank is hibázik.)

Például az OTP a „belső szabályzatában meghatározott időtartamig” (tehát a nyilvános ÜSZ mellett itt is van titokban tartott) kimondja: elutasíthatja a babavárós kérelmét azoknak, akik fizetési nehézségei áthidalására a banktól korábban bármilyen segítséget kaptak. Ilyen lehet például a törlesztés felfüggesztése vagy csökkentése, a futamidő meghosszabbítása. 

A jogalkotók ugyan  külön módosítással gondoskodtak arról, hogy kaphasson babavárót, aki szerepel ugyan a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján, de tartozását már rendezte. A fő szabály szerint a teljesítéssel lezárt mulasztások egy évig szerepelnek a nyilvántartásban, majd azokat 12 hónapon belül automatikusan törlik. 

Azok az esetek azonban, amelyeknél a hitelmúltat egyezséggel zárták le (kapott valamilyen engedményt az adós) a lezárástól számított 5 évig, az eredeti adatátadástól számítva legfeljebb 10 évig bent maradnak a negatív rendszerben. A kormányzati információs vonalon az Azénpénzem.hu-t arról tájékoztatták, hogy ilyen esetekben a bankok gyakorlata lehet a döntő.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8714923822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása