ÉRDI FELVÉTELIZŐK FIGYELEM! Péntekig módosíthatjátok a sorrendet
2019. július 09. írta: BoldogÉ

ÉRDI FELVÉTELIZŐK FIGYELEM! Péntekig módosíthatjátok a sorrendet

felveteli-eduline-hu.jpg

Július 12-ig lehet módosítani a korábban megadott jelentkezési helyek sorrendjét az E-felvételiben. Hogyan és mikor érdemes élni ezzel, és mely esetben nem érdemes kihasználni ezt az egyszeri lehetőséget? 

A 2019 szeptemberében induló képzésekre jelentkezőknek július 12-ig van lehetőségük arra, hogy módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét. Érdemes azonban alaposan átgondolniuk ezt a döntést, mielőtt kattintanának az E-felvételiben: sorrendet módosítani ugyanis csak egyetlen alkalommal lehet az eljárás során. 

Fontos tudni, hogy csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet mozgatni, vagyis új képzést ilyenkor nem lehet megjelölni, vagy meglévő jelentkezési helynél intézményt, szakot módosítani. Kivéve ha a már meglévő jelentkezési hely finanszírozási párját szeretné valaki felvenni – azaz ha jelentkezéskor csak az állami ösztöndíjas formát jelölte meg, lehetősége van a költségtérítéses párját is hozzáadni.

Az E-felvételiben beadott kérelmek feldolgozása időbe telik, néhány napot is igénybe vehet, ezzel mindenképpen kalkulálni kell. Egyszerűbb a helyzete annak, aki csak egy meglévő jelentkezése finanszírozási párját szeretné felvenni: annak hozzáadásakor meg tudja adni, hogy hányadik helyre kerüljön a sorrendjében (vagyis emiatt nem kell külön sorrendmódosító kérelmet beadnia).

Érdemes alaposan átgondolni: a jelentkezési sorrend egyetlen alkalommal változtatható, és újabb módosításra nincs lehetőség!

Ha valaki sorrendet is szeretne módosítani és finanszírozási párt is felvenne, azokat nem tudja egyszerre megtenni, csak egymás után. Vegye figyelembe a feldolgozási időt, ne hagyja az utolsó pillanatra a kérelmek rögzítését!

A kérelem elküldésekor ajánlott körültekintően eljárni, és mentés előtt ellenőrizni, hogy a jelentkező valóban úgy állította-e be az új sorrendet, ahogy szerette volna. Az elküldött kérelem ugyanis nem vonható vissza!

Mikor érdemes változtatni?

Akkor, ha nem azok a képzések szerepelnek a listában elsőként, ahová leginkább be szeretne kerülni a jelentkező, megváltozott az a preferencia-sorrend, ami alapján jelentkezéskor rangsorolta a választott képzéseket. Jelentkezői preferenciától függően szintén érdemes lehet felcserélni a szakokat akkor, ha az állami ösztöndíjas képzési forma hátrébb szerepel, mint az önköltséges. Ugyanis minden jelentkező a listájában szereplő első olyan helyre nyerhet csak felvételt, ahol felvételi összpontszáma eléri a meghatározott ponthatárt.

És mikor nem?

Vannak azonban olyan esetek is, amikor a sorrendmódosítás nem a legcélszerűbb választás:

 

  • Ha egy megjelölt képzésnél sikertelen volt a jelentkező alkalmassági vizsgája („nem felelt meg" vagy „nem jelent meg" eredményt kapott). Ebben az esetben nincs teendője, hiszen az alkalmassági vizsga hiányában semmilyen esetben sem nyerhet felvételt arra a képzésre. Ilyenkor a ponthatárok megállapításakor ezt a jelentkezési helyet nem is veszik figyelembe, az összes többit azonban igen. 
  • Ha valaki az érettségi eredményei ismeretében latolgatja az esélyeit, például összehasonlítva az előző év(ek)ben megállapított ponthatárokkal. Ezzel azonban óvatosan kell bánni, a ponthatárok alakulását ugyanis nagyon sok tényező befolyásolja: az adott szakra jelentkezők száma, az intézmények által oda felvehető létszám (kapacitás), a többi jelentkező pontszáma, de még az is, hogy ők hányadik helyre sorolták ugyanezt a képzést.
    Tehát amiatt, mert valaki úgy gondolja, hogy a pontjaival nincs esélye bejutni, nem érdemes hátrébb sorolni az amúgy nagyon vágyott intézmény/szakot. A fentiek miatt ugyanis előfordulhat, hogy a pontjai mégis elegendőek lennének, ám mivel időközben hátrébb rangsorolta, ezért valamelyik kevésbé vágyott, de (a módosítás miatt) a sorrendjében előrébb szereplő intézménybe jut be.

 

Olyankor, ha valaki mégsem akar egy képzésre bekerülni, előnyösebb inkább annak visszavonását (kizárását) választani. A jelentkezési helyek visszavonása nem számít bele a sorrendmódosításba, arra ettől függetlenül van lehetőség, a törölt szakok azonban nem befolyásolják az eljárási díj összegét. Visszavonni jelentkezési helyet tetszőleges alkalommal lehet, de ilyenkor is körültekintően kell eljárni: a visszavonás sem visszavonható, egy visszavont jelentkezési helyet nem lehet újból aktiválni. (És értelemszerűen nem lehet helyette új képzést sem megjelölni.)

A legfontosabb, hogy sorrendmódosítás  végső határideje: 2019. július 12.

(forrás: felvi.hu)

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4214933294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása