ÉRDEN RENGETEG TANÁR HIÁNYZIK A TESTÜLETEKBŐL! Bolyai, Batthányi ahová mindenképpen keresnek
2019. július 21. írta: BoldogÉ

ÉRDEN RENGETEG TANÁR HIÁNYZIK A TESTÜLETEKBŐL! Bolyai, Batthányi ahová mindenképpen keresnek

bolyai-erd-baboss-hu.jpg

A tanév végeztével a szokásosnál is több pedagógust kerestek az iskolák. 

Habár a kormány hurráoptimista jelentéseit olvasgatók készpénznek veszik a területért felelős államtit Rétvári Bence fideszes politikus szavait, miszerint nem vészes a helyzet, ám a számok mást mutatnak. Ráadásul sok intézményben „bármilyen szakos” tanárt keresnek.

Megnéztük, hogy ebben a pillanatban hány tanárt keresnek Tatabányán az iskolák, ennek legfőbb helye a Közigazgatás Állásportál.

Az államtitkár állítása szerint 2010 óta közel 30 százalékkal nőtt a pedagóguspályát választó fiatalok száma, tavaly pedig összesen 9845 hallgatót vettek fel erre a területre. Csakhogy azt senki nem tudja, hogy a pályakezdők mekkora százaléka hagyja el rövid időn belül a köznevelést. Az igazi probléma ugyanis nem az, hogy nincs, aki tanár akarna lenni, hanem az, hogy ezek a fiatalok a munkába állás után nem sokkal végül mégis más területre vándorolnak át.

A tanárhiány a közoktatás minden területén ugyanúgy jelen van, így nem képeznek kivételt a szakképzési centrumok sem. Jelen pillanatban csak Érden szám szerint 25 pedagógust keresnek. 

Éppen lecserélik a szakképzési centrum kancellárját is, 5 éves határozott idejű munkaviszonyt kínálva.

Ezen kívül még természetesen hiányoznak a hátteret biztosító pedagógiai asszisztensekből, portásokból és takarítókból is illetve jó néhányan az óvodákból.

Visszatérve az országos helyzetre első ránézésre lehet, hogy nem tűnik súlyos problémának, a 4000 hiányzó pedagógus az országban, de a kellő utánpótlás hiánya miatt számuk megsokszorozódhat a következő évek során.

Lassan elérünk oda, hogy sok iskolában a tanévzáró ünnepek végén igazgatónk nem azzal búcsúzik, hogy kellemes nyaralást kíván, hanem azzal, hogy 

“Szeptemberben mindenki hozzon magával egy tanárt is.”

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr214973696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása