MOST JELENTKEZZ ÉRDEN IS! 2020-tól gyakorlatilag kinyírják az OKJ tanfolyamokat!
2019. július 21. írta: BoldogÉ

MOST JELENTKEZZ ÉRDEN IS! 2020-tól gyakorlatilag kinyírják az OKJ tanfolyamokat!

okj-kepzes.jpg

A jelenlegi OKJ felnőttképzési rendszer lehetővé teszi a rugalmas és rövid időtartamú tanfolyamok szervezését, 2020-tól azonban már több év alatt – így nyilvánvalóan sokkal drágábban – lehet majd csak elvégezni a szakmai képzéseket.

A Szakképzés 4.0 dokumentumban megfogalmazott és a kormány által elfogadott stratégia szerint a jelenleg az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) található összesen 766 államilag elismert szakmai képzést 200 alá csökkentenék 2020-tól – hívta fel a figyelmet erről kiadott közleménye szerint a tanfolyamkereső, felnőttképzés közvetítő oldal.

Az OKJ rendszer szakképesítéseit a jövőben két részre osztanák. Az alapszakmák ötéves technikumban, hároméves szakképző iskolában, illetve iskolarendszerű felnőttoktatásban másfél-három év alatt lennének megszerezhetőek. A másik csoportot azok a szakmai képesítések alkotnák, amelyek a fentieknél rövidebb idejűek, vagy specializációként ráépülnek valamelyik alapszakmára. Ezeket azonban csak felnőttképzésben lehet majd megszerezni, vizsgázni pedig független vizsgaközpontokban kellene.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a cikkre reagálva a következőt közölte:

az OKJ-típusú képzéseknél nem a mennyiségi csökkentés a lényeg, hanem a képzés széles szakmai alapokra való helyezése és egyes képzések összehangolása. Mindemellett észszerűsíteni is kell a jegyzéket, ugyanis a magyarországi jegyzékben szereplő képzések száma többszöröse az uniós átlagnak. Hangsúlyozták emellett, hogy a javaslatok kidolgozása folyamatban van, konkrét döntések még nem születtek.

Még folyamatban van az új képzési jegyzék alapszakmáinak meghatározása, de őszre elkészülnek a szakképzés jogi kereteit kijelölő új rendeletek, a tél folyamán pedig kidolgozzák a képzések tartalmát és a vizsgakövetelményeket. Az eddigiekből arra lehet következtetni, hogy újfajta foglalkozások, munkakörök megjelenésére lehet majd számítani az OKJ változásával.

A változások hatására – állítja Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu munkatársa – a képzések ára nagy valószínűséggel drágul, hiszen jelentősen megnő a képzési idő. Kevesebb képző közül lehet majd választani. A 2019. márciusi adatok szerint az országban 1581 felnőttképző található, ebbe a számba beletartoznak az állami és egyházi fenntartású iskolák és a szakképzési centrumok is. Utóbbiak jogosultsága továbbra is él majd, azonban a tervezet értelmében a piaci alapon működő vállalkozások és nonprofit szervezetek határozatlan időre szóló engedélye megszűnhet.

(via Azenpenzem)

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7414973738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása