ÉRDEN IS SZEGÉNYSÉGBEN ÉLNEK AZ EGYSZÜLŐS CSALÁDOK? Kevesen kapnak állami segítséget
2019. szeptember 25. írta: Smitt Róbert Író

ÉRDEN IS SZEGÉNYSÉGBEN ÉLNEK AZ EGYSZÜLŐS CSALÁDOK? Kevesen kapnak állami segítséget

egyszulos_csalad.jpg

Évek óta fokozódó elszegényedés jellemzi az egyszülős családokat, ez furcsa tény annak a kormánynak a regnálása idején, amelynek elsődleges célja a gyerekszám növelése és a demográfiai helyzet javítása. 

A gyerekek 31 százaléka olyan családban él, ahol nincs jelen mindkét vér szerinti szülő. Ezzel Európa élmezőnyéhez tartozunk, egy felmérés szerint a hetedikek vagyunk, az első Lettország 40 százalékkal. Itthon jellemzően az apa hiányzik. Az egyszülős családok szegénységi kockázata nagy, és a helyzetük cseppet sem javult. Miközben a három- vagy többgyermekes családok szegénységi rátáját az utóbbi másfél évtizedben sikerült csökkenteni, addig ez az egyszülős családok esetében nem történt meg. 

2017-ben Magyarországon a párkapcsolatban élő, gyermeket nevelő foglalkoztatottak 6%-a élt a szegénységi küszöb alatt, míg a gyermeket egyedül nevelőknek 24%-a. Nem segítenek a juttatások sem. A családi pótlék összege 2008 óta nem emelkedik, az egyszülős családok csak ezer forinttal kapnak többet. Becslések szerint a gyerekek negyede élhet úgy az anyjával, hogy az apa nem fizet gyerektartást, holott az apa lakhelye ismert. Ehhez képest nagyon kevesen kapnak állami segítséget: a gyámhivatal csak akkor előlegezi meg a gyerektartást (és utal maximum 14 500 forintot), ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 57 ezer forintot. 

(hvg)

 

Fotó: mandiner

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8615171224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása