EGÉSZSÉGÜGY: AZ ORVOSOK HATALMAS LÉPÉST TETTEK! Elzavarták az eddigi vezetőt
2019. november 30. írta: BoldogÉ

EGÉSZSÉGÜGY: AZ ORVOSOK HATALMAS LÉPÉST TETTEK! Elzavarták az eddigi vezetőt

kincsesgyula-168ora-hu.jpg

A magyar orvostársadalom legfontosabb szervezetének számító orvosi kamarának 16 év után új vezetője lesz.

Kincses Gyulát választották a Magyar Orvosi Kamara elnökének – erről döntöttek szombat délelőtt a MOK tagjainak országos küldöttei. Kincses a 16 éve elnöklő Éger Istvánt váltja az orvoskamara élén.

Kincses Gyula 202 szavazatot, Éger István 120-at kapott – értesült a 24.hu.

A korábban fül-orr-gégészként praktizáló 67 éves Kincses Gyula a kamarán belül szerveződött Újratervezés orvoscsoport tagja és képviselője. A MOK progresszív szárnyának számító tömörülés tavaly februárban bontott zászlót azért, hogy a több mint 40 ezer orvost tömörítő  kamarán belül az egészségügy átalakításáért tevékenykedjen.

Kincses Gyuláról nem mondható, hogy csupán egyetlen politikai irányzathoz lenne köthető, hiszen a rendszerváltáskor feladott orvosi karrierje után 1990 és 1994 között MDF-es országgyűlési képviselő,  1998 és 2000 között az Orbán-kormányban kormányfő-tanácsadóként dolgozott, illetve 2007 októbere és 2008 májusa között a Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkáraként tevékenykedett. Emellett 2001 és 2010 között az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetet vezette. Győzelme nem nevezhető váratlannak, mert már néhány éve érezhető az orvostársadalom egy jelentős részénél az elégedetlenkedés és a változásra való igény.

Az elégedetlenség mértékét jól mutatja, hogy a kétnapos elnökválasztás pénteki nyitónapján Éger István elnöki beszámolóját a küldöttek elutasították – számolt be a 16 év alatt soha elő nem forduló esetről a 168 Óra. 

A szombati tisztújításon alelnököknek választották Lénárd Ritát és Álmos Péter, mind a ketten az Újratervezés tagjai. A fogorvosi alelnök Nagy Ákos lett, ő volt az őszi fogorvossztrájk főszervezője. 

Kincses Gyula az elnökválasztás előtti interjújában azt mondta a 24.hu-nak, az Újratervezés csoport azért jött létre, hogy a magyar orvostársadalom legfontosabb szervezeteként működő orvoskamara eszközrendszerén belül segítse egy jól szabályozott, korszerűbb, betegbiztonságot garantáló egészségügy fejlődését, és a Magyar Orvosi Kamara érdemi szereplő legyen az egészségpolitikában. Hozzátette azt is, hogy az egész orvos-beteg viszonyt és az orvostársadalom érdekeltségi rendszerét próbálják átalakítani. Szerinte az a hálapénz által fenntartott bebetonozott feudális struktúra, ami jelenleg jellemzi a hazai egészségügyi ellátórendszert, még azoknak is rossz, akik a piramis csúcsán ennek fő haszonélvezői. Ugyanakkor szerinte az orvosbárók a szakma legjobbjai, akiknek a rendszerben tartása kulcskérdés, éppen ezért muszáj megtalálni azt a megoldást, ami minden szereplő érdekét szolgálja.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljerden@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr315331684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása