ÉRDI VALÓ VILÁG! Havi félmillióért engednéd, hogy otthon megfigyeljenek?
2019. december 08. írta: Smitt Róbert Író

ÉRDI VALÓ VILÁG! Havi félmillióért engednéd, hogy otthon megfigyeljenek?

kamera.jpg

Te engednéd, hogy félmillió forintért cserébe megfigyeljék az életed minden egyes pillanatát?

Ez nem egy költői kérdés, hiszen a Plasma nevű japán vállalat pontosan ezt csinálja: kétszázezer jent, vagyis kábé 550 ezer forintot fizetnek az embereknek, hogy az egész lakásukat bekamerázhassák.

Bár az ötlet elsőre hátborzongatónak tűnik, a Project Exographot sokan kitörő lelkesedéssel fogadták, olyannyira, hogy több mint tízezer ember jelentkezett a kísérleti nyúl szerepére. A résztvevők a pénzért cserébe megengedik, hogy a Plasma a nappalitól a hálószobáig az egész lakásukba kamerákat szereljen fel (kivéve a fürdőszobában) és egy hónapon keresztül folyamatosan megfigyeljék őket.

A cég vezetője, a mindössze 28 éves Hiriko Enno szerint a projekt egyfajta társadalmi kísérlet, aminek a célja, hogy kiderítsék, van-e igény az ilyen jellegű adatok árulására és megvételére. Ennek megfelelően a videókat később kielemzik, mesterséges intelligencia segítségével álcázzák a rajta szereplőket, majd pedig felmérik, vajon a cégek ezekért az adatokért is ugyanúgy fizetnének-e, mint mondjuk a keresési statisztikákért.

Tény, hogy a terv minden visszássága ellenére a Plasmának van néhány igencsak elgondolkodtató érve. A projekt leírásában például azt a kérdést teszik fel, hogy a mai világban, amikor az online adatainkat a tudtunk és beleegyezésünk nélkül adják és veszik a nagy cégek, valóban elítélhető-e etikailag, ha egy cég teljesen átláthatóan, ráadásul rengeteg pénzért akarja megtenni ugyanezt. A Project Exographban ugyanis a résztvevők minden róluk gyűjtött adathoz hozzáférhetnek, amiket offline tárolnak, így biztosítva, hogy azok véletlenül se szivároghassanak ki.

Hiroki amúgy eléggé utópisztikusnak látja a jövőt, szerinte ugyanis hamarosan, amikor az emberek helyett robotok fognak dolgozni, a pénzkereset egyik új módja az lehet, hogy az emberek az adataikat árulják. Az összeget is eszerint határozták meg eredetileg, vagyis annyit akartak felajánlani a megfigyelésért cserébe, amennyit Tokióban egy harminc körüli ember megélhetési támogatásként kap az államtól. Ezt viszont sokan kritizálták mondván, a Plasma kihasználja a szegényeket, így az összeget 132 930 jenről végül 200 ezer jenre emelték.

Az emberkísérlet a Project Exograph honlapja szerint november 25-én kezdődött el, de hogy tényleg elkezdték-e, azt nem tudjuk, mert az oldal november 19-e óta nem frissült.

(raketa)

 

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6415343738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása