AMIKET AZ ÉRDI AUTÓSOKNAK IS TUDNI ILLIK: A téli gumi mellett ezekre is figyelj a fagyos időben
2019. december 20. írta: Smitt Róbert Író

AMIKET AZ ÉRDI AUTÓSOKNAK IS TUDNI ILLIK: A téli gumi mellett ezekre is figyelj a fagyos időben

havas_ido_kocsik.jpg

Sok kellemetlen pillanattól kímélhetjük meg magunkat, ha erre a pár apróságra tudatosan odafigyelünk a téli fagyos időben.Az indítást ne agyaljuk túl

A tél első napjaiban mindig fellendül a hidegindításról szóló videónk nézettsége. Mindenkit érdekel a kérdés, amire pedig egyszerű a válasz. Ma már nincs értelme a hosszú melegítésnek, a legjobb, ha pár másodperc után már gurul az autónk.

Legyen nálunk téli túlélő szett

Felesleges egy szakaszra való hideg élelmet magunkkal cipelni, és katasztrófa szettel telepakolni a csomagtartót, de a józan előrelátás kifizetődő. Főképp a váratlan torlódás, várakozás idejére kell gondolni az összeállításkor, illetve az alapvető továbbjutáshoz szükséges, egyszerű segédeszközök magunknál tartása fontos. Ha van némi tartós, száraz élelem, ivóvíz, zseblámpa, jégkaparó, meleg ruházat, mobiltelefon-töltő, vontató, és bikakábel, akkor már jók az esélyeink.

Kemény fagyban a folyadékok okozhatnak gondot

Triviális, de mégis könnyen elfelejtődik a szélvédőmosó folyadék cseréje, ami egy hirtelen lecsapó éjszakai mínusz tíz fokkal fájdalmas problémát tud okozni. A nem megfelelő folyadék megfagyva szétrepesztheti a folyadéktartályt és a vízcsöveket, valamint a szélvédőre fagyva balesetveszélyes helyzetet okozhat. A téli folyadéknál a legfontosabb, hogy ne fagyjon bele a fúvókákba, de nem utolsó szempont az sem, hogy mennyire habzik a lé. A drágább levekben a fő összetevő etil- és izopropil alkoholokon kívül egyéb anyagokat is találunk. ha valamiért vízzel pótoltuk a hűtőfolyadékot a motorban, akkor ezt is érdemes ellenőrizni még a téli idő előtt. Benzinkutaknál ingyen ellenőrzik a hűtőfolyadék fagypontját, ha nem éri el a -25 fokot, akkor fagyállóval kell utántölteni, vagy lecserélni a folyadékot. Érdekes módon a fagyott folyadék nem a szétrepedő blokk réme miatt fenyegető. A “hűtővíz”‘ jellemzően kásásra fagy, nem tesz kárt az alkatrészekben, viszont eltorlaszolja a folyékony hűtőkvíz útját a hűtőkörben. Ekkor következik be a télen váratlanul ható túlmelegedés, ilyenkor a figyelmetlen autós könnyen megfőzheti a motorját.

Kerüljük el az akkuhalált

Sokunk számára ismerős lehet a téli autózás élményeiből az az ijesztő pillanat, amikor a slusszkulcs elfordítására csak egy gyengülő nyögdécselés, esetleg egy halk kattanás a válasz. Következő kis videónk erről a helyzetről, vagyis a tél és az akkumulátorok kapcsolatából fakadó problémákról szól, a teljesség igénye nélkül.

A teljes cikket ide kattintva olvashatod el.

 

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8315360622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása