TOVÁBB TOLJA CSŐZIK A MODERN VÁROSOK PROGRAMOT: Jövőre ez a prioritás
2019. december 20. írta: Smitt Róbert Író

TOVÁBB TOLJA CSŐZIK A MODERN VÁROSOK PROGRAMOT: Jövőre ez a prioritás

batthyanyalapko4_190919.jpg

Hogyan állnak most a Modern Városok Program érdi projektjei? Csőzik László polgármestert kérdezte a városi portál, aki hangsúlyozta: a Modern Városok Program pillanatnyilag Érd legfontosabb projekthalmaza, végrehajtása prioritást élvez, és ezek lesznek a jövő év fő fejlesztései.

– A megyei jogú városi címnek köszönhetően bekerültünk abba az „elit klubba”, amely komoly támogatásokban részesül. Sokat le is hívtunk, meg is valósítottunk, sok pedig épp folyamatban van, illetve az előkészítő fázisuk zajlik. Polgármesteri működésem egyik legfontosabb célja, hogy Érd a Modern Városok Programot sikeresen le tudja vezényelni. Nyilvánvaló, hogy ez óriási munka, tehát külön apparátust kell mozgatni e célból. Folyamatosan zajlik a projekteknek  értékelése, elemzése – hangsúlyozta a polgármester, aki felhívta a figyelmet arra is: jó néhány program forráshiányos, mint például Ófalu fejlesztési programja, illetve a Velencei úti közművesítés.

– Január elején találkozom a Modern Városok Programot felügyelő miniszteri biztossal, illetve a helyettes államtitkárral. Pillanatnyilag ugyanis nem tudunk minden olyan projektet megvalósítani, amit elődeink kitaláltak, mivel ezekhez plusz százmilliók kellenek. A szükséges összegeket szeretnénk ráemelési eljárás keretében megkérni. Amennyiben ez nem sikerül, a projekteken belül bizonyos elemeket át kell gondolnunk. Túl sok mozgásterünk nincs, hiszen a pénzügyi keretek adottak. Ófalu esetében például egy-két beruházás kilóg a rendelkezésre álló keretből – ennek oka, hogy beárazásuk óta emelkedtek az építőipari árak. Azt megmondani, hogy kapunk-e plusz forrásokat egyes programokra, és azokat úgy tudjuk-e megvalósítani, ahogy azt eredetileg elképzeltük, tehát csak a januári egyeztetések után lehet majd megmondani – tette hozzá Csőzik László. Az ófalusi beruházással kapcsolatban megjegyezte azt is: szeretné bevonni az ott élőket is annak eldöntésébe, hogy ha nem lesz elegendő forrás, milyen programelemeket hagyjanak el, vagy ha annyi plusz forrást kap a város, még milyen további elemeket valósítsanak meg.

Sajnos, a forráshiány nem ritka probléma; mint a városvezető elmondta, jellemző, hogy a nagy projekteknél a beárazások több évesek, az építőipari költségek emelkednek, így rendszerint felmerül a további források igénylése.

– Azt tapasztalom, hogy a kormányzat részéről nincs megtorpanás amiatt, hogy ellenzéki vezetés kezébe került az önkormányzat irányítása. Tárgyalásaim során rokonszenvet tapasztaltam a kormányzati oldalon helyet foglaló ügyintézők részéről. Úgy látom, hogy szigorúan szakmai alapon közelíti meg a megoldásra váró kérdéseket az illetékes államtitkárság is – hangsúlyozta.

A polgármester elmondta azt is: úgy látja, a projektek nagy része eredményesen megvalósult. A folyamatban lévő építkezések esetében különösebb probléma nem merült fel, technikai módosításokra viszont szükség volt  – a Kós iskola építkezésénél például egy támfallal volt probléma, a Batthyány esetében pedig felszínivíz-elvezetési kérdést kellett megoldani.

– Amit kihívásnak érzek, az a működtetés kérdése – jegyezte meg. Mint mondta, a Székesfehérvári Egyházmegye fenntartja a szándékát, hogy ők működtessék majd a megújuló Batthyány iskolát, de az még kérdés, hogy az iskola eszközparkjának biztosítására futja-e a projektből, illetve hozzá tud-e ehhez járulni a katolikus egyház. Ezeket 2020-ban még tisztázni kell. Mint mondta, a fenntartói jogok átadását a városvezetés támogatja; ennek egyébként komoly eljárásrendje van, és a szülők, illetve a nevelők is szavaznak majd a kérdésben.

– Prioritás a Modern Városok Program végrehajtása, amin nagyon sok köztisztviselő és külső megbízott is dolgozik. Semmilyen projekt nincs veszélyben; a 2020-as év fő fejlesztései az MVP-s projektek lesznek – a csomópont-fejlesztések, az intézményi felújítások, bővítések. Döntően most ez a fejlesztési forrás Érd számára, de minden pályázati lehetőséget meg fogunk ragadni. Ahogy egy közvetlen brüsszeli pályázati lehetőséggel is éltünk a közelmúltban, úgy a hazai, a megyei és az EU-s pályázatokat is figyelni fogjuk – zárta szavait Csőzik László.

(érdmost)

Fotó: érdmost

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy 

kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6215360612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása