KÉPESEK VAGYUNK AZ ELMÚLÁST EMBERIVÉ TENNI? Érd közelében hol találunk hospice-megoldást?
2020. január 25. írta: Smitt Róbert Író

KÉPESEK VAGYUNK AZ ELMÚLÁST EMBERIVÉ TENNI? Érd közelében hol találunk hospice-megoldást?

erdi_hospice.jpg

A halál minden embert elborzaszt, ráadásul a mai társadalom nem törődik a halálra való felkészítéssel, amivel pedig sok keleti országban már gyerekkorban elkezdenek foglalkozni. Mi általában villámcsapás módjára találkozunk a ténnyel, hogy az élet véges, amikor a mi vagy valamelyik hozzátartozónk lesz halálos beteg, vagy szenved halálos baleset. És ez feldolgozhatatlan traumát okoz mindenkinek.

A napi.hu beszámolója szerint  Magyarországon évente nagyjából 33 ezren halnak meg Magyarországon daganatos betegségben, naponta  közel 90 halálesetről szólnak a statisztikák, akik közül papíron alig minden negyedik beteg részesül valamilyen életvégi ellátásban. Ez azonban közel sem jelent mindig valódi ellátást. A minőségi hospice-palliativ terápia csak a betegek igen kis részéhez jut el, a többi ember komoly ellátás nélkül, nagyon durva testi és lelki szenvedés mellett halnak meg.

Egyes számítások, elemzések és tapasztalatok is arra utalnak, hogy a hivatalos adatoknál (napi 89 halálesetből 18 elhunyt kapott hospice-palliatív terápiát) sokkal kevesebben vannak azok, akiknek sikerült enyhíteni a  fájdalmait, akik megbékélve, egy jó életminőségben, méltóságuk megőrzése mellett, azokkal körülvéve és ott halhattak meg, ahogy és ahol l szerettek volna.

Olyan adatok is vannak egyes országrészekből, ahol a betegek egyharmada élete utolsó napján kerül az ellátásba. Ez azt jelenti, hogy egyszer volt nála hospice nővér. Ők és családtagjaik valódi segítséget nem kaptak, de a számokban mégis megjelennek, ezzel torzítva a képet.

Érd a főváros közelsége miatt speciális helyzetben van, külön hospice-házunk nincsen a hospice.hu a A Varázshegy Hospice Alapítvány az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Polcz Alaine Hospice-Palliatív osztályát dobja fel.

A Varázshegy Hospice Alapítvány az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Polcz Alaine Hospice-Palliatív osztályának támogatója.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet keretein belül 2007 nyarán egy  hospice-palliatív osztály jött létre, melynek tervezésében Polcz Alaine is részt vett, majd hozzájárulását adta, hogy halála után az osztály a nevét viselhesse. Jelenleg 20 ágyon tudnak előrehaladott állapotú daganatos betegek számára ellátást biztosítani.

Az osztályon egy multidiszciplináris team dolgozik, az orvosok többféle szakorvosi végzettséggel rendelkeznek (palliatív szakorvos, onkológus, tüdőgyógyász, aneszteziológus, pszichiáter), szakképzett, hospice tanfolyamot végzett nővérek, gyógytornász, dietetikus, mentálhigiénés munkatárs, pszichológus, kórházi lelkész és önkéntesek segítik a betegeket és hozzátartozóikat.

Az osztály azokat a daganatos betegségben szenvedőket fogadja, akiknek kezelőorvosa a betegség előrehaladott állapotát és visszafordíthatatlanságát megállapította, és akiknél újabb vizsgálattól, további gyógykezeléstől javulás már nem várható, így aktív onkológiai teendő (pl. újabb kemoterápia, sugárkezelés illetve műtét) gyógyító célzattal nem indokolt. 

 

Fotó:Varázshegy Hospice Alapítvány az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Polcz Alaine Hospice-Palliatív osztály

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr615427474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása