BEKÖSZÖNTÖTT ÉRDEN IS AZ INFLUENZASZEZON! Nem árt felkészülni rá
2020. január 30. írta: Smitt Róbert Író

BEKÖSZÖNTÖTT ÉRDEN IS AZ INFLUENZASZEZON! Nem árt felkészülni rá

influenza.jpg

Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban 2020. január 20. és 26. között 17 464 fő, az előző hetinél 41,2%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100 000 lakos közül 179 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt, a morbiditás 178,6%ooo-nek bizonyult.

Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Pest (321), Győr-Moson-Sopron (256) megyében és Budapesten (239) volt a legmagasabb, Csongrád (44), Somogy (63) és Tolna (68) megyében a legalacsonyabb. Egy hét alatt az influenza miatt orvoshoz fordulók száma Veszprém megyében közel háromszorosára, Csongrád és Tolna megyében több mint kétszeresére nőtt. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket nyolc területen (a fővárosban, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Vas megyében) diagnosztizáltak.

A betegek 33,1%-a 0-14 éves gyermek, 36,1%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 23,2%-a, 7,6%-a 60 éven felüliek közül került ki. A korcsoportos morbiditás a 3-5 évesek között volt a legmagasabb (466,4%ooo), az átlag morbiditás több mint két és félszerese. Ezt követte a 6-14 évesek (369,9%ooo) és a 15-34 évesek (274,2%ooo) érintettsége.

A negyedik naptári héten ötvennyolc influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba. A sentinel orvosok által beküldött 39 beteg légúti mintájában hét esetben influenza A(H1N1)pdm09, három esetben influenza A(H3),két esetben influenza A(NT) és két esetben influenza B vírus jelenlétét mutatták ki, az influenza-pozitivitási arány 35,9%-nak felelt meg. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 19 betegnél hét esetben az influenza A(H1N1)pdm09 vírus és egy esetben influenza B vírus kóroki szerepét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok.

A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül, a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat során 50 esetben influenza A, 3 esetben influenza B pozitív eredményről érkezett jelentés.

Az év negyedik hetében influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról három jelentés érkezett. Bács-Kiskun megyében, egy óvodában torokfájással, köhögéssel, magas lázzal, hidegrázással jelentkező légúti járvány alakult ki. Egy Heves és egy Baranya megyei egészségügyi intézményben kialakult influenzaszerű tünetekkel járó járvány az ápoltakat és a dolgozókat is érintette. A Heves megyei intézményből származó mintákban az influenza A(H1N1)pdm09 vírus jelenlétét igazolták, a másik két járvány esetében a vizsgálatok folyamatban vannak.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 2020. év negyedik hetében megkezdődött az influenzajárvány. Az influenzaszerű tünetek miatt orvoshoz forduló betegek száma alapján számított országos morbiditás átlépte a járványküszöböt (143,5%ooo), 178,6%ooo-nek felelt meg. A területek érintettsége között jelentős különbség figyelhető meg, a 100 000 lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma 44 és 321 között változott. Az influenza-pozitivitási arány 35,9% volt, a Nemzeti Népegészségügyi Központban összesen 19 influenza A és 3 influenza B vírust azonosítottak.

A 2019. év 40. és 2020. év 4. hete között összesen 314 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 37 főnél igazoltak influenza A [23 influenza A(H1N1)pdm09, 8 influenza A(H3N2), 6 A(NT)] és három főnél influenza B vírus okozta fertőzést. Huszonöt megbetegedés hátterében adenovírus, két esetben RSV fertőzés állt. Emellett a kórházakban a diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok során összesen 84 esetben influenza A, négy esetben influenza B, továbbá 76 esetben RS vírust mutattak ki.

(antsz)

 

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6515444946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása