ÉRDI TARVÁGÁS A BELICZAY-SZIGETEN: Lehetne mindig így tájékoztatni?
2020. február 10. írta: Smitt Róbert Író

ÉRDI TARVÁGÁS A BELICZAY-SZIGETEN: Lehetne mindig így tájékoztatni?

80589-beliczaysziget.jpg

Sokan megkérdezték a napokban, hogy Érden a  Beliczay-szigeten folyó fakivágások vajon miért történnek, ezért az önkormányzat képviselői felvették a kapcsolatot a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársaival a fakitermelés ügyében, és ma részletes tájékoztatást kaptak Tóth Pétertől, az erdészet vezetőjétől.

A szakember levelében úgy fogalmazott, hogy az erdészet a  fakitermeléseknél a lehető legkorszerűbb és az erdő szempontjából legkíméletesebb technológiákat alkalmazta.  A kitermelt faanyagot a sziget déli részén halmoztál fel speciális erdészeti eszközök segítségével. A daruskocsik a az erdő területére így nem kell betérjenek, emiatt nem fog feltapadni a sár a teherautók kerekére. A faanyag tárolók az helyét esőzések után töltőanyaggal stabilizálják mad. Tóth közölte, hogy a faanyag szállító alvállalkozók figyelmét nyomatékosan felhívták a sebességkorlátozásra.

A megfelelő terhelhetőségű elkerülő út kijelölése az elrendelt súlykorlátozás alól mentességet kértek  és a behajtási hozzájárulást meg is kapták. 

A cég munkatársai a szállítások előtt felmérték és dokumentálták a Molnár utca állapotát, melyet folyamatosan nyomon követnek a munka ideje alatt.

Levelében az erdészetvezető kitért arra is, hogy az erdészeti munkálatok, így a szállítás ütemezését is sajnos nagymértékben befolyásolja az időjárás. Jelenleg a Dunán váratlanul levonuló árhullám miatt kell a kitermelt faanyagot február hónap folyamán mihamarabb elszállítania a cégnek. 

A fakitermelés a leromlott egészségi állapotú nemesnyár faállomány lecserélésére irányul, ugyanis a fákat sajnos megtámadta a kéregfekély. Emiatt a fák koronája kiritkult, a záródáshiány miatt pedig az alsó lombkoronaszintben tömegesen jelent meg az inváziós zöld juhar és vadszőlő. Eltávolításuk a területről csak tarvágással lehetséges, melyet mesterséges erdősítés követ. Az erdészet a Molnár utca és környékén lakók megértését kéri. 

Csak remélni tudjuk, hogy minél gyorsabban és precízebben megtörténik a munka, és utána már telepítik is a fiatal fákat a területre.

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr515467804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása