TÖBB ZÖLDJÁRAT ÉS KÖRNYEZETBARÁT GYŰJTŐZSÁKOK ÉRDEN! Március végén betilthatják az avarégetést
2020. március 06. írta: Smitt Róbert Író

TÖBB ZÖLDJÁRAT ÉS KÖRNYEZETBARÁT GYŰJTŐZSÁKOK ÉRDEN! Március végén betilthatják az avarégetést

avaregetes_20200224_030_da.jpg

Sűrítik a zöldjáratokat, és bevezetik a környezetbarát gyűjtőzsákot Érden.

Hogy havonta hány köbméter zöldhulladékot visznek majd el, és hogyan lehet kirakni a többlet mennyiséget, a közeljövőben dolgozzák majd ki, de egy már most biztos: bevezetik a környezetbarát, lebomló gyűjtőzsákokat. „Nemrég ért véget a házhoz menő ágdarálás tesztidőszaka, ami nagyon sikeres volt. A keletkezett mulcsot sokan használták fel a kertjükben, de a kérésre elszállított darálék sem megy kárba: a papi földeken a liget talajjavítására használjuk fel. A házhoz menő ágdarálást március 9-étől ismét igényelhetik a lakosok, és 16-ától állítja üzembe a szolgáltató. Akik a tesztüzemben jelentkeztek, de még nem jutott el hozzájuk a berendezés, azoknak a szolgáltatás ingyenes.

A márciustól jelentkezőknek a nagyobb mennyiség ledarálásáért fizetniük kell ugyan, de az ÉTH nagyon kedvező díjat számít majd fel” – mondta Tetlák Örs, hozzátette: a lakosságtól begyűjtött zöldhulladék komposztálóba kerül majd, illetve a papi földek talajjavítására használják fel. Na, de mi legyen a fertőzött ágakkal? Ahogy megkezdődik az ágdarálás és beindul a zöldjárat, a közgyűlés betiltja az avarégetést, ami várhatóan már a március végi ülésen bekövetkezik. Addig a 23/2005. (VII. 01.) önkormányzati rendelet hatályos, ami szerint a kerti zöldhulladékot február 15. és április 30., illetve október 15. és november 30. között el lehet égetni, de kizárólag jól kialakított tűzrakó helyen.

Vasárnap és ünnepnapokon, valamint az ezeket megelőző napokon délután négy óra után még a fenti időszakban sem égethetünk avart. Érd Felső-Parkváros M7 autópálya feletti területekre más szabály vonatkozik: az autópályán túl ugyanis egész évben tilos a kerti hulladék égetése – igaz, a rendeletben van egy kivétel: vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzések esetén sor kerülhet a megsemmisítésre. Volt már, aki erre hivatkozott a helyszíni szemlén; jó tudni, hogy a kiérkező, szakirányú végzettséggel rendelkező munkatárs ilyen esetben megvizsgálja a nyesedéket. „Ez a kitétel növényvédelmi szempontok miatt került bele a rendeletbe. A fertőzött ágakat, leveleket egyébként nem kötelező elégetniük a lakóknak, leadhatják a Sas utcai hulladékudvarban, vagy elvitethetik a zöldjárattal.

Az egészséges zöldhulladékot pedig célszerű komposztálni; 2005-ben és 2016-ban is osztott ki az önkormányzat komposztáló ládákat a lakosságnak, amikre meglehetősen nagy volt az igény. Legtöbben egyébként azért keresik meg a Polgármesteri Hivatalt, hogy tájékoztatást kapjanak az avarégetés helyi szabályairól.

(Érdi Újság)

 

Fotó: érdmost

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4915506918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása