ÉRD 200 MILLIÓS KÉRDÉSE: A kormány itt a város, vagy a vírus ellen harcol?
2020. április 05. írta: BoldogÉ

ÉRD 200 MILLIÓS KÉRDÉSE: A kormány itt a város, vagy a vírus ellen harcol?

andras-aradszki_1.jpg

Ma reggel ismét beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnap bejelentett intézkedésekről a Kossuth rádióban, szóba került az újabb önkormányzati elvonás is.

Azt mondta, hogy a kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot.

Azzal a dumával operálnak Gulyásék, hogy a járványügyi védekezés a költségvetésből komoly forrásokat, az országtól pedig komoly összefogást kíván. A kabinet annak jegyében állította össze a járvány elleni védekezési alapot, hogy az államnak először saját szervein kell kezdenie a takarékoskodást - mondta, majd kifejtette, a legtöbb pénzt, összesen 922 milliárd forintot ezért a tárcáktól vonják el, de emellett a pártoknak és az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a védekezéshez.

Kiemelte, a védekezésből, illetve a gazdaság újraindításának költségeiből azoknak a szektoroknak is részt kell vállalniuk, amelyek jó időben a gazdaság növekedéséhez járulnak hozzá és jelentős haszonra tesznek szert. A kormány ezért tartja fontosnak, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és a bankok is hozzájáruljanak a közös felelősségvállaláshoz.

Ez utóbbit talán kevesen vitatják, de az utóbbi években üstökösként meggazdagodó fideszes helyi és országos mutyi bárókat nem találjuk a járvány elleni védekezés és a gazdaság újraindítóinak finanszírozói között. Lehet, hogy őket fogjuk majd finanszírozni?

Ehelyett újra elvonnak százmilliókat - most éppen gépjárműadó formájában - a helyi önkormányzatoktól, amely Érd esetében több, mint 200 millió forintot takar. Magát a vészhelyzeti rendeletalkotást is úgy kezdte a kormány, hogy az önkormányzati szektortól rögtön 600 milliót elvett építkezésre, így képzelhetjük, hogy mi vár a helyi polgárokra még, a továbbiakban. 

Gulyás Gergely azt is elmondta a rádióban, hogy a járvány elleni védekezési alapban jelenleg 663 milliárd forint áll rendelkezésre, de ez egy felülről nyitott összeg, mivel az egészségügyi védekezésnek nem lehetnek pénzügyi korlátai. Emellett a gazdaságvédelmi alapban, amely a gazdaság újraindítását szolgálja 1345 milliárd forint van most - tette hozzá.

Miután ennek az elköltése nem igazán transzparens, így nem leszünk meglepve azon, ha további forrásokat fognak helyből, a koronavírus járványra hivatkozva elvonni, így néhány ellenzéki önkormányzatot akár a csőd állapotáig elvinni, mint arra vonatkozóan már vannak jelek. És akkor lehet mutogatnia, lám-lám, az ellenzékiek nem alkalmasak a város vezetésére.

És már nyakunkon a járvány legkomolyabb “mellékhatása”, amellyel sokan hosszú évek óta nem szembesültek. Erről a miniszter azt mondta, hogy a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése ezért a legfontosabb.

Hangsúlyozta, a hivatalos statisztikák szerint 30 ezerrel nőtt az álláskeresők száma, a helyzet azonban sajnos ennél rosszabb, amit az is mutat, hogy a korábbi több mint 70 ezer üres álláshelyből ma már kevesebb mint 50 ezer van szabadon, április eleje óta pedig naponta több mint négyezren veszítik el az állásukat.

Csőzik László, Érd polgármestere egy frappáns posztban megtalálta az érdi járvány elleni védekezés és a jövőbeni segítségnyújtás finanszírozási forrását. Tekintettel arra, hogy az Érdnek szánt és sportközpont-építésre elkülönített, több, mint 5 milliárd forintot Ez egy darabig elég lesz a munkahelyek elvesztése okán szükséget szenvedők, a bevételeiket elvesztők, a már amúgy is nehéz helyzetben élők megsegítésére. Elég az eddig az érdi adófizetők pénzén működtetett szociális ellátás jövőbeni fedezésére.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5015593456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása