KORONAVÍRUS HÍREK ÉRD: Kérdéses haláleset, polgármesteri feljelentés idősellátó ellen
2020. április 18. írta: BoldogÉ

KORONAVÍRUS HÍREK ÉRD: Kérdéses haláleset, polgármesteri feljelentés idősellátó ellen

esztergalyos71-erd_googlemaps.jpg

Rettegnek az érdi illegális nyugdíjasház lakói a koronavírus-járvány miatt” címmel közölt cikket ma reggel a Blikk.

Egy kétségbeesett rokon kért segítséget az Operatív Törzstől, akinek a rokona az Érden, az Esztergályos utcában található Gyöngykagyló Időskorúak Gondozóházában lakik. Kérték, hogy vizsgálják meg a helyszínt, hiszen az a hír járja, hogy ott az elmúlt napokban haláleset történt a járvány miatt és több bent lakó is köhög, mégsincs tesztelés. 

A lap újságírója utánajárt, kiderült az otthonban 17 idős ember él. A főnővér az intézet fenntartójához, Sz.-né Judithoz irányította az újságírókat.

– A hír nem igaz, a nyugdíjasház lakói közül senki nem halt meg koronavírus-fertőzésben. És csupán egy lakón végeztettünk koronavírustesztet. Ő a törökbálinti kórházból került hozzánk – magyarázta telefonon a Blikknek a hölgy.

Elmondta még, hogy nincsenek tünetek, ezért nem teszteltetnek, de vigyáznak az idősekre, akik mindegyikének külön szoba és ebéd utáni pálinka jár. Most vettek védőfelszereléseket is. 

A Blikk újságírói megkeresték Csőzik Lászlót, Érd polgármesterét, aki gyorsan utánanézett, majd megdöbbent, hogy nincs is működési engedélye az érdi idősotthonnak. 

Közben fény derült még egy problémás intézményre, amelyik a Balatoni úton egy korábban panzióként működő épületben ad otthont idős embereknek, ahonnan a szálak szintén Sz.-né Judithoz vezettek. A hölgy közölte, hogy az Esztergályos utcai épület nem szociális intézmény, ők csupán bérbe adják az időseknek az ottani szobákat és ágyakat.

“Pénteken szereztem tudomást arról, hogy a városban két olyan idősellátást végző intézmény is található, amely működési engedéllyel nem rendelkezik. Az időskorúak védelmében több eljárást kezdeményeztem a kormányhivatalnál és az Érdi Rendőrkapitányságon is bejelentést tettem” – mondta Csőzik László a lapnak.

A mostani járvány során kiemelt figyelemmel kell lenni az időseket ellátó intézményekre, mert a koronavírus halálozási statisztikáiból kiderül, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály a 65 éven felülieké. Európa más országaiban az eddigi statisztikák szerint a halálos áldozatok 42-57 százaléka idősotthon lakója, ezekben a bent élők legtöbbjének krónikus betegsége is van. 

kép: googlemaps

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr715621052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása