EZ LESZ A TÖMEGES TESZTELÉS ÉRDEN IS! Részt vehetsz egy koronavírusos tesztelésben
2020. május 03. írta: BoldogÉ

EZ LESZ A TÖMEGES TESZTELÉS ÉRDEN IS! Részt vehetsz egy koronavírusos tesztelésben

koronavirus_tesztlabor.jpg

Ha valaki másként képzelte el a tömeges tesztelést, amit miniszterek is beharangoztak, annak talán csalódás lesz kissé, de hosszabb távon nagyon fontos. A köztévé Híradója csinált az egészről egy összeállítást.

A Semmelweis Egyetem (SOTE) vezetésével kezdődik a tömeges tesztelésnek nevezett, május közepéig tartó vizsgálat, ahol közel 18 ezer, statisztikusok által kiválasztott embert tesztelnek. Függetlenül attól, hogy beteg avagy nem, így szeretnének az ország fertőzöttségéről képet alkotni. Erre alapoznák az elkövetkező időszak járványügyi védekezését.

Természetesen ehhez kellenek az emberek, hogy elmenjenek a tesztelésre.

„14 éven felüli lakosok vesznek részt, akiket véletlenszerűen válogattak be ebbe a vizsgálatba. Az volt a cél, hogy akár a kor, akár a nem, akár a foglalkozás, akár a lakhely alapján reprezentatív mintát képezzenek Magyarország teljes lakosságáról” – ismertette Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.

A vizsgálat során garat- és orr váladék mintát vesznek, illetve két ampulla vért is, a vizsgálat végén pedig egy tesztet is ki kell tölteni. A három lépcsős és kevesebb, mint tíz percig tartó vizsgálat segítségével a vírus örökítőanyagát mutatják ki. A vérminta elemzésével pedig az is kiderül, hogy a kiválasztott személy átesett-e már a betegségen – mondták el a szakemberek.

A részvétel meghívásos és önkéntes, de a pontos eredményhez elengedhetetlen, hogy minél többen vegyenek részt a kiválasztottak közül, egyéni haszonként mindenképpen jó arra, hogy kiderül, fertőzöttek vagyunk/voltunk-e.

A világon egyedülállónak számító kutatás eredményeiből következtetni lehet arra, hogy mekkora az egyes társadalmi csoportok fertőzöttsége, milyen hatással vannak a vírus terjedésére a kontaktusok és a különböző kockázati tényezők is. 

A vizsgálattól sokat várnak a szakemberek, többek között a lazítás mértékének és közvetve a gazdasági hatások előrejelzésének meghatározhatóságát is várják.

Merkely Béla a SOTE rektora azt nyilatkozta, hogy a május végére elkészülő eredményeket követően az elkövetkező egy évben még legalább három alkalommal készül hasonló kutatás.

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7315656888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása