A KORONAVÍRUS MELLÉKHATÁSA ÉRDEN? Erőszakból sokkal több történt a tilalom alatt
2020. május 06. írta: BoldogÉ

A KORONAVÍRUS MELLÉKHATÁSA ÉRDEN? Erőszakból sokkal több történt a tilalom alatt

bunugyiterkep-febr-marc.jpg

Sokkal kevesebb a bűncselekmény itthon a járvány óta, legalábbis országosan ez igaz, sajnos ez alól Érd kivétel egyelőre, nagyon úgy néz ki.

Egy ideje elérhető a rendőrség honlapjáról egy interaktív bűneseteket összegző térkép.

Ez a térkép naprakész, jelenlegi ügyeket is el lehet rajta érni, az adatokat a rendőrségi adatbázis szolgáltatja. Akár arra is alkalmas, hogy megnézünk folyó ügyeket is.

Annyiban nem teljesen friss, hogy a bűnügyi térképre harminc nap eltéréssel kerülnek fel az ügyek, most harminc- vagy hatvannapos időszakot lehet választani. Jelenleg a februári és márciusi információk állnak rendelkezésre.

Ebben a koronavírus-járvány által uralt helyzetben megnézhetjük, hogy változtak-e, és ha igen, mennyivel a különböző esetek előfordulásai.

Érdemes felidézni, hogy februárban még nem volt semmilyen korlátozás, majd jött március közepén a kijárás korlátozás, illetve az iskolák bezárása és a térképen jól követhető, hogyan változtak az adott típusok számai. Március második felét már teljesen ez a tényező uralta és ebben tetten érhető milyen változások történtek.

buncselekmenyek-erd-febr-marc.jpg

Konkrétan Érdre keresve a következő szignifikáns változások láthatóak:

Összes bűnesetek száma ezen típusoknál közel 10%-kal nőtt. Egyedül a lopások száma csökkent némiképp, de a közterületi bűncslekmények 10%-kal nőttek márciusban februárhoz képest.  Van egy típus, a személy elleni erőszak kategóriája, amely a 2 és félszeresére nőtt ebben az időszakban, de ennél pontosabb adatokat, konkrét Btk-s kategóriákra nem tettek közzé.

A korlátozások miatt sokkal több időt töltünk otthon, ami bizonyos típusú bűnesetekre kevésbé adna lehetőséget, ezért azt várná az ember, hogy csökken a bűnesetek legtöbbjének a száma.

Ugyanakkor el kell mondani, hogy a negatív tendenciában is lehet szerepe, mert hosszan és sok cikkben ecsetelik a szakemberek, hogy világszerte emelkedett a családon belüli erőszak a kijárási tilalmak miatt. 

A napokban megjelenő legújabb adatok bizonyára tisztább képet fognak adni majd, amikor a térképen az áprilisi adatok lesznek láthatóak, mert az egy olyan hónap lesz, amikor egész idő alatt kijárási korlátozás volt érvényben.

 

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5315664696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása