JÖNNEK AZ ÉRDI OLCSÓ BÉRLAKÁSOK? A polgármester jelölhetné ki hol legyenek  
2020. május 28. írta: BoldogÉ

JÖNNEK AZ ÉRDI OLCSÓ BÉRLAKÁSOK? A polgármester jelölhetné ki hol legyenek  

berlakasok-szabolcsihir-hu.jpg

Kormányígéret megfizethető bérlakásokra, az őszre lesznek konkrét javaslatok.

Komoly elhatározásra jutott a kormány, az ún. rozsdaövezeti 5%-os lakásáfa és a lakásprogram körül. A mai Lakás Klubon elhangoztak egy koormányzati politikustól illetve szakértőktől további részleteket, többek között, hogy várhatóan szeptemberre lesz egy konkrét térkép nemcsak Budapesten, de az egész országban is azokról a helyekről, ahol kedvezményesen lehet fejleszteni, vásárolni, majd bérelni - készített összefoglalót a Pénzcentrum.

Ezzel kívánják a visszaesett lakásépítési volument újra stimulálni, de így is kell majd jó pár év, hogy újra 20 ezer legyen az épülő új lakásszám, ami még akkor is jóvíl elmarad a kívánatos 30 ezer feletti számtól. Mindehhez persze az építőiparnak is fel kell nőnie.

Első lépésben törvényt alkot a peremfeltételekről az országgyűlés, ez várhatóan június végén, július elején megtörténik.

Második lépésben ki kell jelölni a konkrét területeket, ez remélhetőleg már szeptemberben megvalósulhat.

Ez utóbbi esetén az önkormányzatok polgármestereinek kell majd kijelölni, hogy a saját településeiken, mely részeken alkalmaznák a kedvezményes áfát.

Ha elfogadta az országgyűlés a törvényt, akkor már ki tudjuk jelölni ezeket a területeket. Ez nem egy egyszeri alkalom, tehát ha egy önkormányzat később tesz javaslatot, akár később is kijelölhető egy ilyen fejlesztési terület. 

A cél ezzel, hogy minél egyszerűbben lehesen a bérlakáspiacot is elindítani. Az ősszel derülhet ki, hogy a piacra bízzák, vagy meghatározzák a bérleti és a saját tulajdonú lakások arányát egyes projektekben. A bérleti szerződések általában rugalmasabbak, és főleg a fiatalok számára lehetnek hasznosabbak.

Természetesen a jogszabályalkotás nehézsége abban áll, hogy milyen mértékben lehet korlátozni a befektetési célú lakásvásárlásokat, vagyis bizonyos korcsoportok illetve jövedelmi helyzetű rétegek számára legyenek elérhetőek.

Ami a nehézséget okozza, hogy intézményi befektetők számára is értékesíthető legyen egy ilyen bérlakás, mert jelenleg azért nem építenek a fejlesztők bérlakást, mert jobb üzleti megtérülése van az eladásnak, mint a kiadásnak. Ahhoz, hogy mégis legyen bérlakás, ösztönzők kellenek, ilyen az 5%-os áfa, a kedvező finanszírozás és a harmadik láb például a bérlakásépítésre vonatkozó építési szabályok. Az első kettő ezzel a programmal megvalósulna. 

kép: illusztráció

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1915727280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása