BRUTÁLISAT ESETT AZ IPARI TERMELÉS ÁPRILISBAN! Szinte megszűnt a járműgyártás itthon
2020. június 14. írta: BoldogÉ

BRUTÁLISAT ESETT AZ IPARI TERMELÉS ÁPRILISBAN! Szinte megszűnt a járműgyártás itthon

iparitermelesgyartas-pixabay.jpg

Pénteken publikálta második becslését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amely az ipari termelés volumenének szinte soha nem látott visszaesését rögzítette. 2020 áprilisában a KSH szerint közel 37 százalékkal (pontosabban 36,8) maradt el a tavalyitól. A jövőre nézve aggasztó lehet, hogy jelentős az új megrendelések visszaesése is - készített összefoglalót az azenpenzem.hu.

A koronavírus járvány sohanem látott voltát látszik igazolni az is, hogy áprilisban az előzetes adatoknak és a várakozásoknak megfelelően jelentősen visszaesett az ipari termelés. A KSH adatai szerint a termelés volumene 36,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, munkanaphatástól megtisztítva is csak hajszállal kapunk jobb eredményt, -36,6 százalékot. Ha megnézzük a részletes adatokat, számok jól mutatják a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatását.

A legnagyobb mértékben, 80 százalékkal a feldolgozóipari termelés 10 százalékát képviselő járműgyártás maradt el az egy évvel korábbitól. A közúti gépjárművek gyártásának volumene 94, a közúti járművek alkatrészeinek gyártásáé 69 százalékkal esett vissza. A feldolgozóipari termelés 13 százalékát adó számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása 21 százalékkal csökkent, hiába a home office, digitális oktatás és a többi. A két legnagyobb alágazat közül a jelentősebb, az elektronikai alkatrészek, áramköri kártyák gyártása 6,9 százalékkal nőtt, ugyanakkor a kisebb súlyú elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 28 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipari termelésből 16 százalékkal részesülő élelmiszer-, ital- és dohánytermék- gyártást kevésbé érintette a járvány. A termelés volumene 7,9 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos hónapjában, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások. A legnagyobb súlyt (24 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény-gyártás 17,2 százalékkal visszaesett, míg a második legjelentősebb, a takarmánygyártás 8,6 százalékkal emelkedett. Összesen öt alágazatban csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 31 százalékkal az italgyártásban. 

Azon senki sem csodálkozik, hogy egyedül a gyógyszergyártásban mértek növekedést: a kibocsátás áprilisban 19,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, alacsony bázist; mind a hazai, mind a külpiaci kereslet kedvezően alakult.

A portálnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője annyit jelzett az adatok láttán: áprilisban az exportra termelés nagyobb mértékben esett vissza, mint a belső piacra történő értékesítés. Ami szerinte inkább komoly fejtörésre ad okot, hogy az új megrendelések számottevő (42 százalékos) mértékben visszaestek. A következő hónapok kérdése, hogy mennyire épülnek újfent a megrendelések a különböző ipari alágazatokban. A mostani kilátások szerint a kétszámjegyű visszaesés is benne van a pakliban – tette hozzá. (cikket itt elolvashatod!)

fotó: pixabay.com

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2915808528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása