BAJBAN LESZNEK ÉRDEN A PÉKEK! Drágulhat a kenyér és a liszt, a termés miatt
2020. július 28. írta: BoldogÉ

BAJBAN LESZNEK ÉRDEN A PÉKEK! Drágulhat a kenyér és a liszt, a termés miatt

kenyer-wikipedia.jpg

Az átlagosnál lényegesen gyengébb az idén a búza minősége, ezért a malmoknak nehezebb összeszedniük a lisztnek valót. Emiatt kettészakadhat a piac, az étkezési gabona már drágul – valószínűsíthetően újabb lisztáremelést generálva –, a takarmánybúza viszont olcsóbb lehet.

Nagyon kedvezőtlen volt az idén az időjárás a búzatermesztéshez, a tavaszi aszályos időszak után egyszerre zúdult le rengeteg eső, de a kalászosoknak már későn - mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

A betakarítás nagyon rosszul kezdődött: a korai fajták tulajdonságai a malmok számára kezelhetetlenül gyengék, beleértve a hektolitersúlyt, a sikértartalmat és az esésszámot is.

Az elmúlt napok esős időszaka annyira lerontotta a földeken maradt búzák minőségét, hogy a szakember tudomása szerint étkezési célra használható terményt már nem lehet betakarítani. Az aratás kezdetén jellemző 47-48 ezer forintos árak ennek megfelelően a nagyobb, már betakarított, 500-1000 tonnás tételek esetében körülbelül 10 százalékkal, 53-54 ezer forintra nőttek.

Lakatos Zoltán szerint a helyzet a takarmánybúzának kedvez az idén, ugyanis azok a búzák, amelyeket nem lehet a malmoknak eladni, 20 százalékkal is olcsóbbak lehetnek az étkezési minőségnél. (Pénzcentrum)

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr1716080968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása