AZ ÉRDIEK ZSEBÉBŐL 426 MILLIÓT KIHÚZTAK! T. Mészárosék igazából 700 milliós kárt okoztak
2020. augusztus 15. írta: Smitt Róbert Író

AZ ÉRDIEK ZSEBÉBŐL 426 MILLIÓT KIHÚZTAK! T. Mészárosék igazából 700 milliós kárt okoztak

 temeszi2.jpg

Érden megint áll a bál, a politikai aktorok egymásra mutogatnak. A helyzet az, hogy az érdiek pénzéből nem valami virtuális módon, hanem kőkemény magyar forintokból 426 milliót ki kell hamarosan fizetni egy ingatlantulajdonosnak kártérítés gyanánt. Ehhez jön még a perköltség és ügyvédi díjak, valamint ne feledkezzünk el az érdi vállalkozó - aki jelenleg is Budaörsön fizeti a helyi iparűzési adót - máshol befizetett több százmilliók ra rúgó helyi adójáról. Egyszóval összejön min. 700 milliós veszteség.

Csőzik László jelenlegi polgármester és T. Mészáros András ex-polgármester természetesen másképp látja a helyzetet, amiről lesz majd szó, de nézzük a tényeket.

A bíróságon hozzáférhető iratokból a következők derülnek ki. A Műszer Automatika Kft. nevű cég 2001.12.12-én vásárolt meg egy érdi ingatlant, hogy ott majd egy olyan beruházásba kezdjen, amit a hatályos önkormányzati szabályozás lehetővé tesz. Az ingatlan Érd Tisztviselőtelep városrészében, az Ercsi-Tóni Csapás-Tollnok utcák által határolt területen fekszik, belterületnek volt már akkor is nyilvánítva.

Telt-múlt az idő, 2007-ben, azaz T. Mészáros Andrásék idején, a cég és az önkormányzat egy ún. településrendezési szerződést kötött, amelyben megteremtették volna a beruházáshoz szükséges feltételeket, azonban a szerződést az önkormányzat nem tartotta be. 

A szerződés 2007.december 10-én hiúsult meg, ugyanis onnantól datálódik a szerződésszegés, a beruházáshoz szükséges övezeti besorolást nem fogadta el a testület. Mindez azért érthetetlen, mert T. Mészárosék egyik, (238/2007 számú) közgyűlési határozatukban még azt mondták, hogy a kérés összhangban van Érd településfejlesztési koncepciójával. 

Ekkor a cég ugyan a szerződés szerint fizetendő díj 90%-át már kifizette, de a szerződésszegésre hivatkozva a maradék 10%-ot már nem. Ekkor az önkormányzat pert indított emiatt, de a bíróság jogerősen kimondta, hogy T. Mészárosék szerződést szegtek, a cégnek adva igazat.

De nem is ez a százmilliókra rúgó károkozás tárgya, viszont fontos momentum volt.

Maga a károkozás egy 2010-es döntés alapján valósult meg és a bíróság is ezt vizsgálta. T. Mészárosék ebben az évben átsorolták az övezetet, így az ingatlan jelentősen veszített értékéből, mert oda nem lehetett többé a cég által elképzelt beruházást megvalósítani. 

A kártalanítási kérelmet a tulajdonos Műszer Automatika Kft. 2012-ben indította a Pest Megyei Kormányhivatalnál. Miután a kormányhivatal ezt jogosnak ítélte meg, több mint kétszáz millió, pontosabban 208,7 millió forint kártalanítási összeget tartott jogosnak. Ezt T. Mészárosék nem akarták kifizetni, ezért 2013-ban közigazgatási pert indítottak. 

Az eredmény önmagáért beszélt, 2020 második félévében a kötelező kamattal megnövelt összeg összesen több mint 420 millió forintra nőtt!

A fizetendő összeget nem valami ködös, távoli jövőben kell kifizetnie az érdi adófizetőknek, hanem heteken belül. 

A per során meglehetősen egyszerű kérdésekre kellett a szakértőknek válaszolniuk, a legfontosabbak:

  • csökkent-e a szóban forgó ingatlan értéke az önkormányzat 2010 július 10-én meghozott, 31/2010-es rendelete miatt
  • az ingatlan forgalmi értékének csökkenésénél a szakértőknek pontosan ki kellett mutatni, mekkora rész köszönhető CSAK ennek a döntésnek

Ezekre a kérdésekre a bírósági által kirendelt szakértők egybehangzóan azt a választ adták, hogy a kormányhivatal által kiszámolt összeg helyes és a rendeletnek köszönhető következett be az értékcsökkenés.

Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy a perben az alperes az a Pest Megyei kormányhivatal, akinek a vezetője szintén fideszes, szóval nem vádolható azzal, hogy valami politikai ellentét miatt akarna bosszút állni.

Ezek után pedig, ha megnézzük a Műszer Automatika kft. nevű cég beszámolóit, akkor tanulságos adatokat találunk.

A cég az utóbbi években 1,3 - 1,7 milliárdos árbevételt produkált (volt közte kiugró 3 milliárd is) és 120-130 embert foglalkoztatott éves szinten.

Nem tévedünk nagyot, hogy ha nem is 2001-től, de 2010-től nyugodtan számolhatunk azzal, hogy a cég Érden folytatta volna tevékenységét. A fenti bevételi számok alapján minimum 20-30 millió forint adót fizettek volna az érdi költségvetésbe, ha a középértékkel számolunk, akkor is ez 250 millió a 10 év alatt.

Ezt adjuk hozzá a fizetendő összegekhez, és ne felejtsük el pluszban a szakértői díjakat, és ügyvédi költséget, amelyek összesen tízmilliós nagyságrendűek, ez összeadva 700 milliós károkozást jelent minimum a volt városvezetők ténykedése.

És nézzük, mit mondanak erre a politikusok!

T. Mészáros András komplett videót szentelt a kérdésnek, pontosabban a Fidesz dicséretének és az ellenfelek szidalmazásának, önmagában nem is ezért tesszük be.

Talán az égiek is érezték, hogy be kell avatkozniuk, mert egy családi támogatásokat érintő szöveg után következik (a videóban 2:17-nél) egy égi reakció T. Mészáros András hitelességére, mert hallani, hogy leszakadt a plafon, amire egy kínos vigyor csak a reakciója!  (erre egy kommentelő hívta fel a figyelmet.)

temeszi.jpg

És természetesen az elmaradhatatlan Simó Károly panaszkodása a Magyar Nemzetben (mostanában teret adnak a vidéki, bukott fideszeseknek is a kormányszócsőben)

Mi ajánljuk tanulságul, de 1-2 dolgot kiemelünk belőle

A hitelességre már a felütéskor választ kapunk, azt írják:

“426 millió forint kifizetése várható egy több mint huszonhárom éve húzódó ingatlanspekuláció ürügyén” (Ezt szerintük Csőzik egy régi támogatójának fogják kifizetni.)

Nekünk sehogy sem jött ki a matek, persze mi úgy számoltunk, hogy most 2020 van.

Igaz, a csúcs állítás a cikkből, illetve ez T. Mészáros videójában is visszaköszön:

“Ha igaznak bizonyul Csőzik László közlése, akkor az említett vállalkozó úgy kap 426 millió forintot közpénzből, hogy közben megmarad a telke is. Ez az ingatlanspekuláció gyanúját is felveti” – magyarázta Simó Károly.

Namármost, ezen logika mentén, ha karamboloznak, mondjuk Önöknek megy egy szabálytalanul közlekedő autó, ha kifizeti az okozott kárt, akkor jogosan tart igényt az Önök autójára. 

Ilyenkor tényleg az az egyszerű kérdésünk van, hogy vajon a szellemi képességeik nem tettek lehetővé több jogi ismeret elsajátítását?

A szelektív memóriára hajaz az az állítás is, és érdemes a bírósági iratokban található 2007-es dátummal és a szerződésszegéssel összevetni, hogy Simó Károly szerint:

“– Nem tudni, mi történt 2010 elején, de néhány hónappal a választások előtt – amelyen Csőzik is elindult – a vállalkozó visszalépett a korábbi megállapodástól, és követelte, hogy minden ellentételezés nélkül hozzon a város olyan döntést, ami jelentősen felértékeli mind a városszéli, mind a városközponti telkeit. 2010-ben végül elfogadták az új helyi építési szabályzatot. Ez lényegében a vállalkozó telkeire vonatkozóan nem változtatott semmit a 2003 óta érvényes építési szabályokon – emlékezett vissza az önkormányzati képviselő.”

Harcias hangot ütött meg a jelenlegi polgármester Csőzik László is, mintha kezdené nehezebben viselni a támadást, mert posztjában azt írja, hogy 

“Tudták, hogy az ügyben nagy bejelentésre készülünk, hiszen az évek óta zajló perben közel az ítélethozatal. Tudták, hogy az Isten sem mossa le róluk utólag a gyalázatot, ezért saját bűnüket már jó előre ránk kenték. ...

De ígérhetem Önöknek, hogy a végén ő issza meg a levét! Büntetőfeljelentést és polgári pert is a nyakába akasztok mindazért a minősített töketlenkedésért, a kár felhalmozásáért, a város kasszájának kiürítéséért és a rágalmazásért, amit az ügyben eljátszott!

Az sem igaz, hogy „jól állt” a per, és mióta én állok a város élén, negatív változás történt. Tavaly ősszel már ítélethozatal előtti szakaszban tartott a per, azóta sem érdemi tárgyalás, sem jogi fordulat nem volt, csak TMA méregdrága ügyvédeit cseréltük le.”

EGY BIZTOS, KÖZEL FÉL MILLIÁRD HAMAROSAN UGRIK ÉRD KASSZÁJÁBÓL!

Végre lesz ennek következménye és legfőképpen felelőse?

 Fotó: Facebook

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr7816164986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása