JELENTŐSEN ÁTALAKUL A MUNKAVÉGZÉS: Érden is jöhetnek a hibrid munkahelyek
2020. szeptember 12. írta: Smitt Róbert Író

JELENTŐSEN ÁTALAKUL A MUNKAVÉGZÉS: Érden is jöhetnek a hibrid munkahelyek

hibrid_munkav.jpg

Miután a „home office” előnyei nyilvánvalóvá váltak a koronavírus-járványban, ez a fajta munkavégzés teret fog nyerni. De nem tűnik el az iroda sem, hiszen annak is megvannak a maga előnyei. Egymás mellett, egymást kiegészítve folyik majd az otthoni és az irodai munka: a munkahelyek „hibriddé” válnak.

A járvány legalizálta az otthoni munkavégzést. Így van ez a szó szoros értelmében, hiszen már készül a Munka Törvénykönyvének ezzel kapcsolatos módosítása. De igaz ez átvitt értelemben is: a munkáltatók félelmei enyhültek, már nem gondolják, hogy a távmunka automatikusan lógáshoz vezet. Egyúttal felismerték a home office előnyeit: hosszabb távon csökkenthetők általa az irodabérléssel, fenntartással kapcsolatos költségek s növekedhet a munkaerő-megtartási képesség. Utóbbit az indokolja, hogy sok alkalmazott is megkedvelte az otthoni munkát: általa megmenekülnek a bejárás nyűgétől, hatékonyabban, térben s időben kötetlenebbül tudnak dolgozni.

Ugyanakkor a hátrányok, a kockázatok is felszínre kerültek. Mint a Budapesti Corvinus Egyetemmel közös tavaszi kutatásunk kimutatta, a társaság, a kollégák hiánya kisebb-nagyobb mértékben mindenkit megviselt. Voltak, akiknek nagyon elegük lett az egészből, mert ők az irodában képesek igazán a munkájukra koncentrálni.

Az időben kötetlenebb munkavégzés hátulütője volt, hogy mindig elérhetőnek kellett lenni, s ha egyes cégeknél ez nem is volt igaz, akkor is ez volt a látszat. Mindenki ki volt téve annak, hogy megbízhatóan működnek-e az IT rendszerek, s a vezetőknek főtt a feje amiatt, hogy nem tudták, hogyan kell a munkatársaikat távolról irányítani-írja a Portfólió.

Az iroda nem vész el, csak átalakul

Miután a „home office” előnyei nyilvánvalóvá váltak, ez a fajta munkavégzés teret fog nyerni. De nem tűnik el az iroda sem, hiszen annak is megvannak a maga előnyei. Egymás mellett, egymást kiegészítve folyik majd az otthoni és az irodai munka: a munkahelyek „hibriddé” válnak. Ennek kialakulását ösztönzi a jelenlegi járványhelyzet is: a személyes érintkezéseket csökkenteni kell, de a teljes bezártsághoz senki sem akar visszatérni.

A HIBRID IRODÁBAN UGYANAKKORA TÉRBEN KEVESEBBEN DOLGOZNAK, MINT KORÁBBAN. MEGNŐNEK A KÖZÖSSÉGI TEREK, HISZEN SOKAN ELSŐSORBAN A TÁRSASÁG KEDVÉÉRT AKARNAK IDŐRŐL-IDŐRE BEKÖSZÖNNI.

Ugyanakkor szükség van csendes, személyes terekre is a nyugodt, elmélyült munkához. Kellenek tárgyalók is, de olyan berendezéssel, hogy a távolról dolgozók is be tudjanak kapcsolódni a megbeszélésekbe.

A munkaszervezés sokkal rugalmasabb lesz. Megszűnik a 8 órás munkarend, a munkatársak ott és akkor dolgoznak, amikor akarnak (alkalmazkodva persze a csapatmunkához). A „jelenlét” másodlagossá válik, a hangsúly a feladat elvégzésére kerül. De maguk a feladatok is gyakrabban változnak – ennek szükségességét is katalizálta a COVID-járvány.

 

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj 

Érden oldalunkat Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr8116198720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása