CSAK EGÉSZSÉGESEK KAPHATNAK INFLUENZA ELLENI OLTÁST! A háziorvosok pácban a vírus miatt is
2020. szeptember 29. írta: Smitt Róbert Író

CSAK EGÉSZSÉGESEK KAPHATNAK INFLUENZA ELLENI OLTÁST! A háziorvosok pácban a vírus miatt is

vedooltas_1.jpg

Egyelőre nem tudják még, hogy problémát okoz-e, ha valakit tünetmentes koronavírusosként beoltanak influenza ellen.

Csak egészséges ember kaphatja meg az influenza elleni oltást, de azt egyelőre a háziorvosok sem tudják, miként ellenőrizhetik ilyenkor, hogy a páciens koronavírusos-e. Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSz) alelnöke a Népszavának azt mondta, nem látja a lehetőségét, hogy egy orvos a koronavírus-mentesség igazolására két negatív PCR-tesztet kérjen az oltásért érkezőktől.

Kemenesi Gábor a lapnak elmondta, egyelőre nem tudják, hogy okozhat-e problémát, ha valakit tünetmentes covidosként beoltanak influenza ellen. A virológus szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy azért nem jó például felső légúti panaszokkal küszködőknek beadni az influenzaoltást, mert akkor az immunrendszer „el van foglalva”, így nem lesz olyan hatékony a vakcina, nem képes kellő immunválaszt kiváltani-írja a hvg.

Kemenesi szerint most más okoz nagy problémát. Elmondása szerint az aktuális influenzaoltás hatóanyagát mindig aszerint állítják össze, hogy melyik vírus okozta a megbetegedéseket az adott ciklusban a déli féltekén, de az idén a Covid-19-megbetegedés miatt bevezetett intézkedések hatására gyakorlatilag elmaradt ott az influenzajárvány, ezért most nem tudni, hogy az északi féltekén melyik vírustörzs válhat dominánssá.

Problémát jelent a háziorvosoknak, hogy jelenleg csak akkor kapnak díjazást az influenza elleni oltás beadásáért, ha a teljes körzetben elérnek egy bizonyos átoltottságot, az viszont mindig csak utólag derül ki, hogy mennyi ez a küszöbszám. További probléma, hogy például egy 1500 fős körzetben a harmincszázalékos átoltottsághoz elég 450 oltást beadni, ugyanezt az arány egy 3000 fős praxisban már 900 beteg beoltását jelenti, miközben a két érintett orvos egyéb leterheltsége is összehasonlíthatatlan.

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük!

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj 

Érden oldalunkat Facebookon

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6216219650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása