KEMÉNY VILÁG JÖN, EMELKEDNEK A TÖRLESZTŐK: A moratórium után sokan lesznek bajban
2020. október 13. írta: Smitt Róbert Író

KEMÉNY VILÁG JÖN, EMELKEDNEK A TÖRLESZTŐK: A moratórium után sokan lesznek bajban

hiteltorlesztes-e1452863206803.jpg

A bankok közötti referenciakamatok emelkedése miatt nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete a moratórium lejárta után – figyelmeztet a Bank360.hu.Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, amikor a moratórium lejárta után újra fizetniük kell törlesztőrészleteket – olvasható a Bank360.hu elemzésében. A portál szerint ennek oka, hogy „a bankok közötti referenciakamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete”. A jelenségnek tehát nem közvetlenül a moratóriumhoz van köze.

A közlemény szerint jelenleg nagyjából 100 ezer olyan lakáshitel-szerződés van Magyarországon, amelynek éven belüli a kamatperiódusa. A legtöbb esetben ez azt jelenti, hogy 3 vagy 6 havonta változhat a hitel kamata, attól függően, hogy nőtt vagy csökkent ezen időszak alatt a BUBOR, azaz a bankközi kamatláb.

„Az, hogy a BUBOR mekkora értéket vesz fel, több minden befolyásolja, de érdemes figyelni a Magyar Nemzeti Bank egyhetes betéti kamatát, mivel annak mértéke az idei bevezetése óta mindig átszivárgott és meghatározta a BUBOR mértékét is” 

 Az egyhetes betéti kamat eddig együtt mozgott az alapkamattal, ám szeptember végén elváltak egymástól. Az egyhetes betéti kamat 15 bázisponttal került magasabbra az alapkamatnál, amelyet szinte azonnal lekövettek a bankközi kamatok: a bankok által jellemzően referenciakamatnak használt hathavi BUBOR mára 0,79 százalékra emelkedett.

A kamatemelkedés minden olyan hitelszerződést érint, amelyeknél referenciaértékként a BUBOR-t használják.

Az oldal szerint ilyen például a forintosított devizahitelek, az éven belül változó kamatozású jelzáloghitelek, valamint az éven belül változó kamatozású vállalati hitelek is.

A portál szakértői arra figyelmeztetnek: aki teheti, annak érdemes lehet előtörlesztenie a hitelét,vagy egy adósságrendező hitellel kedvezőbbre, biztonságosabbra cserélnie a kölcsönt.

A fotó illusztráció

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük! 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr2816237196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása