A KORMÁNY SZAKÉRTŐI BEVALLOTTÁK: jönnek a koronavírus súlyos esetei, nincs több teszt!
2020. október 10. írta: Smitt Róbert Író

A KORMÁNY SZAKÉRTŐI BEVALLOTTÁK: jönnek a koronavírus súlyos esetei, nincs több teszt!

koronavirus_pozitiv_test.jpg

Oroszi Beatrix orvos-epidemiológus, a Semmelweis Egyetem munkatársa, a kormány egyik szakértője volt az Inforádió egyik vendége tegnap este, míg a műsor másik vendége, Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa, a akik a koronavírus járvány jelenlegi helyzetéről beszéltek.

A járvány jövőbeni alakulását illetően a Szegedi Tudományegyetem matematikusa úgy fogalmazott, ennek előrejelzése momentán talán az egyik legnehezebb kérdés, ugyanis az elmúlt hetek megnövekedett esetszámaival nem tartott lépést a teszteléseknek a száma, vagyis a naponta jelentett adatok nem tudnak megfelelő iránymutatást adni arra, hogy mi a valós trendje a járványnak. Ha nő a napi pozitív eseteknek az aránya, azonos tesztelési szám mellett, abból ugyan arra gondolhatunk, hogy egyre több fertőzött van, azonban nem következtethető pontosan a valós fertőzöttség növekedésre, mert az nem áll egyértelmű kapcsolatban a pozitivitási aránnyal. Szemléletesképp hozzátette: ha például 8 ezer tesztből 800 pozitív, akkor abból még arra sem lehet következtetni, hogy 10 ezer teszt esetén ugyancsak 800, vagy 1000, esetleg 1200 lenne a várható.

A Röst Gergely által említett problémán a Semmelweis Egyetemen is sokat gondolkodtak, ahogyan a világban mások is – jegyezte meg Oroszi Beatrix, aki szerint van egy nagyon téves feltételezés, mely szerint azért van több pozitívumunk, mert többet tesztelünk.

Önmagában ez akkor lenne igaz – hogy pusztán a tesztelés miatt van több eset, miközben a járványügyi helyzet változatlan –, ha pozitivitás ennek megfelelően csökkenne. A probléma viszont azzal van, ha a valóságban nő az esetszám, akkor a tesztelés limitje, felső határa meg fogja szabni azt is, hogy a meglevő összes fertőzésből mennyit fogunk tudni észlelni– magyarázta az orvos-epidemiológus, hozzátéve, az adataik azt húzzák alá, hogy a jelenlegi tesztelési kapacitással nem lehet az összes esetet detektálni. Vagyis menne még följebb a járványgörbe, de nem tud, mert a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetszám képezi az alapját, aminek szűk keresztmetszete, hogy ma Magyarországon egy nap alatt mennyi tesztet vagyunk képesek végezni. Tehát,nem azért nem nő az esetszámunk, mert a járvány nem halad előre, hanem mert a tesztelései kapacitásunk elérte a felső határát.

Egyre idősebbek jönnek be a képbe, egyre nő az azonosított esetek átlagkora, annál inkább csökken a kevésbé súlyos esetek azonosítása. Az eltolódásból pedig az következik, hogy sajnosa kritikus lefolyású eseteknek az emelkedése várható következő napokban–hetekben a gyakoriság tekintetében, mindezt pedig tényadatok is alátámasztják.

A teljes cikket ide kattintva olvashatod.

A fotó illusztráció

 

Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Előre is köszönjük! 

Írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit a boldoguljerden@gmail.com címre. Ha van kedved, lépj be a Boldogulj Érden Facebook csoportba, vagy kövesd a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr5516234406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása