Pataki Ádám érdi cukrászmester személy szerint a vanília fagylaltra esküszik. A fül-orr-gégész szerint a fokozatosan, lassan elnyalt fagylalt élvezetnek is jobb, és kevesebb felső légúti problémát tud okozni.
Az első, ami megfogja a vendégeket, az, hogy hogyan néz ki a fagylalt, utána pedig a fagylalt állaga és íze a fontos – véli Pataki Ádám cukrászmester.
Az érdi cukrászda vezetője szerint a fagylalt egy nagyon összetett cukrászati termék, amiben a fehérjék, cukrok és zsírok abszolút tökéletes arányban vannak benne - nyiatkozta az inforadio.hu-nak
„Minél több a cukor egy fagylaltban, annál olvadékonyabb, és akkor jó egy fagylalt állaga, ha kellemesen krémes” - mondta.
A cukrászmester úgy véli, a fagylaltkészítők vállát felelősség nyomja, éppen ezért semmilyen színezéket nem használnak az eperfagylaltjuk elkészítéséhez.
Pataki Ádám szerint a hazai cukrászok eléggé kísérletezőkedvűek, de egy fagylaltos üzletben az határozza meg a többi fagylaltnak is a minőségét, hogy a négy alapíz – a csoki, vanília, eper, citrom – korrekt ízeket tartalmaz.
A cukrászmester elmondta, hogy a gyümölcsfagyik alapvetően vízzel, az egyéb fagylaltok pedig tejjel készülnek.
„Manapság nagyon sok élelmiszer-intoleranciával rendelkező vendég van. A gyümölcsfagylaltok nem tartalmaznak semmifajta laktóz vagy glutén összetevőt, csak gyümölcsből, cukorból és vízből készülnek. Míg a jó minőségű tejes fagylaltokat tejből főzik” - részletezte.
„A fagylalt úgy készül, hogy a fagylaltot felfőzzük 82-85 fokra, itt másfél-két percig pasztörizáljuk, majd egy gyors hűtési módszerrel 5 fok alá hűtjük. Egy napig a hűtőkamrában érleljük, és másnap fagyasztjuk a fagyasztógépben” - ismertette az érdi Pataki Cukrászda vezetője.
Hozzátette:a klasszikus ízek mellett a vendégek kedvelik a különböző desszertek fagylaltváltozatait, a túró rudi, a gyümölcsrizs, a csokis keksz vagy az almás pite ízű fagyikat.
Címlapfotó: kepzavar.info
írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com
Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!