Mi lesz az Érd Thermal Hotel sorsa?
2017. június 26. írta: Cseri Pál

Mi lesz az Érd Thermal Hotel sorsa?

erd-termal-1024x538.jpg

Az Érd Thermal Hotel épület sorsa szorosan összefügg a nyolcvanas években Érd-Óvárosban talált termálvíz megtalálásával és hasznosításával. Sajnos azonban több mint két éve teljesen vége szakadt a tündérmesének és az egykori uradalmi sóház és dézsmaház pusztulásnak indult.

Az 1995-ben történt tulajdonos váltással köszöntött be igazán az “Aranykor” az Érd Thermal Hotel életében. Az intézmény OEP (teljes néven: Országos Egészségügy Pénztár) fürdő megyei gyógy minősítést kapott és a fürdőkezelések tekintetében szorosan együtt is működött az OEP-el. A termálvíz pedig gyógyvíz minősítésű lett, így az intézmény a magyarországi Egészségturisztika jelentős szereplőjévé vált.  Mind e mellett az épület falai között kiemelkedő művészek alkotásait lehetett megcsodálni, úgymint Töreky Ferenc festőművész szecessziós jellegű képeit és Domonkos Béla szobrászművész több szobrát is. A szálloda rész egyébként 30 szobából és két együtt 120 főt befogadó konferenciateremből áll, átlagosan 50-55 főnek adva munkát. Bővítés lehetőségi tanulmány is készült a szállodára vonatkozóan, mellyel Érd Város Településrendezési Terve is számolt. Mindent összevéve elmondható, hogy Érd igazi ékszeres dobozává vált minden tekintetben az Érd Thermal Hotel ezen időszakban és fényes jövő előtt állt.

A 2009-2010-es években a tulajdonosi szerkezet és az intézmény vezetésének megváltoztatásával az épület színét is leváltották. A korábbi harmonikus fehér szín helyett egy rózsaszínes-narancssárgás szín került fel, amely szinte már sejtette, hogy itt nem fognak ugyanúgy menni a dolgok. A korábbi egyedüli tulajdonos hosszabb külföldi tartózkodása alatt a szálloda irányítása minden bizonnyal nem volt megfelelő, ami oda vezetett, hogy az Érd Thermal Hotel 2015. március 14-én bezárt műszaki okokra hivatkozva. Ráadásul még a szálloda melletti artézi kutat is elzárták.

Azóta lényegében semmi más nem történt, minthogy az épület folyamatos pusztulásnak indult, míg a korábbi egyedüli tulajdonos azóta is próbálja jogi úton még megmenteni az intézmény egykori méltóságát –írja a hulladekvadasz.hu.

Nemrég megírtuk, hogy a meleg vizes kút üzemeltetése jelenleg szünetel, az üzemszerű használat érdekében a kútfelújítási munkálatok elvégzését a vízügyi hatóság felé igazolni kell.

Az önkormányzatnak szándékában áll a kutak tulajdoni viszonyainak a rendezése is, miután Ófalu városrészben terveznek egy Duna-menti gyógy-, sport-, illetve kulturális-turisztikai beruházást, de belátható időn belül ebben előrelépés nem várható.

A kút jelenlegi elhelyezkedése a Beliczay szigetet és a Molnár utcát érintő infrastrukturális és turisztikai fejlesztést várhatóan akadályozni fogja, ezért a kút állapotával indokolják, hogy a meleg vizes kút felújítására az ún. melléfúrásos technológia alkalmazásával kerüljön sor.

Ez további előkészítést igényel mind a tervezés, mind a kivitelezés szempontjából, ezért a Közgyűlésen javasolják, hogy bízzák meg az Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Kft.-t a melegvizes kút tervezési-kivitelezési feladatának előkészítésével, a felújításhoz szükséges terület(ek) vizsgálatával, valamint a várható költségek becslésével.

Ismét belekerül egy csomó pénzbe a termálkút fejlesztése az adófizetőknek, miközben ez nem egy Önkormányzati feladat, ráadásul mind határidőben, mind tulajdonviszonyok tekintetében óriási a bizonytalanság.

Címlapfotó: hulladekvadasz.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr4712621671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása