Több, mint 20 éves gyilkosság oldódott meg
2017. július 19. írta: BoldogÉ

Több, mint 20 éves gyilkosság oldódott meg

gyilkossag-tbalint-21eve-police-hu.jpg

Majdnem pontosan 21 évvel ezelőtt, 1996. augusztus 31-én arra járók egy nejlonzsákba rejtett holttestet találtak Törökbálint külterületén. A fiatal férfi halálát egyértelműen idegenkezűség okozta: összeverték és késsel többször mellkason szúrták.

Gyilkosai két évtized múltán sem lélegezhettek fel, a rendőrök nem adták fel, hogy fényt derítsenek az igazságra. Kitartásukat siker koronázta.

– Bár az idő múlása általában a tetteseknek kedvez, mert halványulnak az emlékek, fogyatkoznak a tanúk, kihűlnek a nyomok, de van, amikor évek múltán lazulnak fel öröknek hitt kapcsolatok, vagy szólal meg a lelkiismeret valakiben, aki használható információval rendelkezik a bűncselekményről. Az is lehet, hogy a technikai fejlődés ad újabb lehetőséget az elkövetők felderítésére. 1993 óta az emberölés súlyosabban minősülő eseteinek büntethetősége nem évül el. Aki ilyen bűncselekményt követ el, örökre retteghet a nyomában járó nyomozóktól – mondta Petőfi Attila vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője, majd a konkrét ügyre tért. – A holttest 1996-os felfedezésekor először az elhunyt személyazonosságát kellett megállapítani. Mivel semmilyen okmány nem volt nála, az ügyben illetékes kollégák az eltűnés miatt körözöttek listáját nézték végig. Rostájukon egy örmény állampolgár neve akadt fenn, akiről pár nappal korábban barátnője jelentette be, hogy nem tud a hollétéről. A holttest a nyári meleg és a köréje csavart nejlon miatt rossz állapotban volt, de a hozzátartozók az áldozat tetoválásáról teljes bizonyossággal azonosították az eltűntként keresett örmény férfit, aki Budapesten, a Kőbányai Bazárban vezetett egy kereskedést. A nyomozás feltárta, kikkel látták utoljára. Arra is fény derült, hogy többekkel konfliktusba keveredett, és előzetes letartóztatásokra is sor került, de akkor nem sikerült kétséget kizáró bizonyossággal tisztázni a haláleset körülményeit.

– 2016 márciusában újabb információk jutottak a birtokunkba – folytatta Petőfi Attila vezérőrnagy. – Főosztályunk fő profilja az életellenes „döglött”, azaz felderítetlen ügyek monitorozása, ezért azonnal utánamentünk az adatoknak, és elővettük az aktákat. A Pest Megyei Főügyészségen keresztül előterjesztést tettünk a Budakörnyéki Járásbíróságnak a nyomozás folytatására. 15 hónapon keresztül tartó munka vette kezdetét, amelyet Burgermeister Zsolt őrnagy és Troják Krisztián alezredes nyomozók irányítottak. Az ügygazda őrnagy vezetésével szívósan, lépésről lépésre vizsgálták végig a nyomokat. Megbirkóztak a feladatnak azzal a nehézségével is, hogy egy rendkívül zárt, összetartó közösség idegen kultúrkörbe tartozó tagjainak 21 évvel ezelőtti motivációját kellett szakmailag és emberileg is megérteniük.

Kiderült, hogy az érintett örmény közösségben a mai napig élénken él a több mint két évtizedes történet. Máig beszélnek róla és annak ellenére, hogy a szereplők fiatalokból középkorúakká lettek, közülük többen hazatelepültek vagy a világ más tájaira költöztek, a legközvetlenebbül érintettek továbbra is Magyarországon élnek. Olyan hírek érkeztek, hogy az áldozat a halálát megelőző nyári időszakban bűncselekményt követett el az akkor 28 éves H. Ar­shak (49), szintén kereskedelemmel foglalkozó örmény állampolgár sérelmére. Másodmagával kirabolta a raktárát. Nagy mennyiségű készpénzt vittek el, és az éppen ott tartózkodó férfit együtt tettlegesen megalázták.

Védett tanúkat hallgattunk meg, és az a történet bontakozott ki, hogy H. Arshak az őt ért támadás után bosszút forralt, és felvette a kapcsolatot K. Lászlóval (54). Az akkor 33 éves ukrán állampolgár, testépítő bajnok a ’90-es évek alvilágának ismert személyisége volt. Megállapodtak, hogy K. László jó pénzért segít megtorolni a H. Arshak sérelmére elkövetett bűncselekményt, és visszaszerzik a raktárból elrabolt vagyont. 1996. augusztus 23-ra találkozót beszéltek meg egymással és még két, ez idáig ismeretlen férfival a Kőbányai Bazár közelébe. Egy ötödik társuk, az akkor 25 éves A. Garri (46) odacsalta az áldozatot. Bántalmazták, majd egy autóba tuszkolták és elhajtottak. A. Garri nem tartott velük, hanem visszament a piacra, és a sértett ismerőseinek hamis információkat kezdett el terjeszteni az elrabolt férfi hollétéről, akit a többiek egy erdős területnél megállva bántalmaztak, majd több késszúrással megöltek. Ugyanezen az estén H. Arshak az áldozat útlevelét lakása gáztűzhelyén elégette.

Mindhárom férfit előállítottuk. A. Garrit előre kitervelten, aljas indokból, illetőleg célból elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítottuk meg megalapozottan. Beismerő vallomást tett, ő szabadlábon várhatja az eljárás folytatását. K. Lászlót június 26-án fogtuk el egy szociális intézményben, és ellene előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt kezdeményeztünk eljárást. A bíróság házi őrizetét rendelte el június 28-án. H. Arshakot a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóságának munkatársai fogták el július 10-én Budapesten. Ellene előre kitervelten, nyereségvágyból, valamint aljas indokból, illetőleg célból elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. Előzetes letartóztatását a bíróság július 12-én elrendelte. Az ügyben további nyomozás zajlik, hogy a gyilkosság eddig ismeretlen közreműködőit is megtaláljuk, mert az ő cselekményük büntethetősége sem évül el.

Az elfogásról készült videó:

 (Kutlán Edina/zsaru.hu)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr6112674005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása