Jó hír az érdi lombikbébit vállalóknak: egyre több kezelést támogatna az állam
2017. július 26. írta: BoldogÉ

Jó hír az érdi lombikbébit vállalóknak: egyre több kezelést támogatna az állam

kisbaba-nemeselteherbe-hu.jpg

Csaknem huszonkét százalékos a közfinanszírozott beavatkozások eredményességi aránya, a program kibővítéséről pedig már megszületett a kormánydöntés

Az elmúlt hét évben az állam által finanszírozott meddőségi kezelések több mint egyötöde volt sikeres.

Összesen 41 050 művi megtermékenyítési eljárást végeztek a közfinanszírozás terhére 2010 óta a magán- és állami fenntartású meddőségi centrumok.

Az összes államilag finanszírozott kezelésből 8895 volt eredményes, ami annyit jelent, hogy az eredményességi ráta 21,67 százalék.

A 2010–2016. évi finanszírozási helyzetből kiindulva 2010-től az elvégzett beavatkozások finanszírozása körülbelül 14,4 milliárd forintot tett ki, amelybe nem tartoznak bele a gyógyszertámogatás kiadásai.

Ahogy arról már lap is beszámolt, a lombikbébi-kezelések kiterjesztéséről szóló kormánydöntés egyes elemei már ebben a hónapban hatályba léphetnek. Ezek része, hogy kétszeresére emelik a meddőségi kezelések támogatására fordítható, nagyjából évi két és fél milliárd forintos keretet.

Ennek köszönhetően az évente elvégzett hatezer-ötszáz mesterséges megtermékenyítési eljárásnál lényegesen többet végezhetnek el társadalombiztosítási kerettel. Emellett növekedhet a kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek támogatása is, illetve annyi gyermeket lehetne támogatott meddőségi beavatkozással vállalni, amennyit egy házaspár csak szeretne, tehát nem lenne felső limit.

A gyermekvállalás sikeressége azonban az életkor előrehaladtával arányosan romlik, így az állami támogatással elérhető meddőségi kezelési programok kvótájának tervezett emelése által egyre több arra rászoruló párnak lesz lehetősége a lombikprogramokban való részvételre. A húsz éve működő Magzati Diagnosztikai Központ vezetője, Merhala Zoltán szerint az állami kvóta emelése mellett ugyanennyire fontos lenne az is, ha például társadalombiztosítási tehervállalással a korszerű magzati diagnosztikai vizsgálatok – mint például a Prena Test, amely a terhesség korai szakaszában mutat ki egyes születési rendellenességeket – minden magas kockázatú várandós édesanya számára elérhetők lennének.

(magyarhirlap)

Címlapfotó: nemestelteherbe.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr3412691133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása