Modern és a korhű elemek összhangja a 100 éves kocsiszínben
2017. július 30. írta: BoldogÉ

Modern és a korhű elemek összhangja a 100 éves kocsiszínben

kocsiszin-magyarepitok-hu.jpg

Új csarnokok épülnek az eredeti állapotban megőrzött III. épület mellé a budafoki kocsiszínben. Otthont nyernek a CAF-villamosok, körpályával csökken a karbantartási idő, megerősödik a zajvédelem.

A százéves Budafok kocsiszín felújítása tavaly kezdődött el egy 5,73 milliárd forintos beruházás keretében. A fejlesztésre több okból volt szükség: egyrészt az évtizedek során a telep több, sokszor ötletszerűen végrehajtott bővítésen esett át, és a funkcióját egyre kevésbé tudta betölteni. Emellett a Budai Fonódó villamoshálózatban forgalomba állított új, alacsonypadlós CAF villamosok és az 1-es villamosvonal járműveinek üzemeltetését is itt végzik el. Erre a felújítás előtt nem volt alkalmas a helyszín

Az 1899-ben épült kocsiszín állapota leromlott, nem lehetett már gazdaságosan üzemeltetni. Kiválasztották azokat az épületeket - többek között a III. csarnokot - amelyeket a leghatékonyabban lehetett korhű állapotban felújítani, a többit pedig bontásra ítélték. Hasonló sorsra jutottak az épületkomplexumban szerteágazó vágányok, amelyek egy részét még a korábbi HÉV igényeinek megfelelően alakították ki. Ezeket felszedték, a központ új beltéri és kültéri vágányhálózata készen áll a használatba vételre.

A sínek szerkezetének átalakítása megoldott egy másik problémát is - a korábbi, nem kellő előrelátással végiggondolt felújítások miatt a fejlesztés előtt a villamosok nem tudták körbejárni a telepet. Így nagyon idő- és munkaigényes volt a napi karbantartási feladatok megoldása. Az újonnan lefektetett vágányokkal ezt a hibát kiküszöbölték.

A telepen a rutinfeladatokat és az ellenőrzéseket az újonnan felépített és modern technológiával ellátott csarnokokban fogják elvégezni. A járművek napi karbantartásához korszerű villamosmosó berendezéseket szerelnek fel. Egy felsővezeték nélküli, darus javítócsarnokot is építenek, amelyben két vágányon lehet megemelni a járműveket. Egy külön vágányon pedig aknák és állványok segítségével a villamos valamennyi részén elvégezhetik a szükséges alkatrészcseréket és javításokat.

A műemlékeknek kijáró alapossággal felújításra kerülő III. csarnokot nosztalgiajárművek tárolására használják majd. A telep kialakításakor különös figyelmet fordítottak a hangszennyezés elkerülésére, ezért a Forgalmi utcai bekötésnél zajvédő fal épül, bár az új sínrendszernek köszönhetően a villamosok a kocsiszínben amúgyis csendesebben közlekedhetnek.

(magyarepitok.hu)

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljerden@gmail.com

Követed már a Boldogulj Érden oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljerden.blog.hu/api/trackback/id/tr9612700843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása